Rozpočet fondu dopravy vláda odložila. Čeká jej třetinové snížení

Praha - Vládní kabinet dnes měl projednat rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na rok 2011, nakonec však jednání přerušil. Podle návrhu ministerstva dopravy by měl fond hospodařit příští rok s celkovou sumou 62 miliard korun, což je o 35 procent méně než letos. Škrty se zásadně dotknou rozestavěných silnic a tratí, ohroženo může být i čerpání z evropských fondů. Některé projekty by měly zachránit finance získané snížením nákladů na protihlukové stěny a na provoz mýtného systému. Ministr dopravy Vít Bárta navíc podle serveru Aktuálně.cz našel v rozpočtu dopravního fondu 570 milionů korun na pět staveb, se kterými se vůbec nepočítalo. Většina půjde do Moravskoslezského kraje na přivaděče k dálnici D47.

Zásadní položkou rozpočtu SFDI je příspěvek ze státního rozpočtu. Ten má příští rok činit 33 miliard, podobně tomu má být v následujících letech. Letos se státní podíl blíží 48 miliardám. Fondu by tak mohly na příští rok chybět více než dvě miliardy korun na spolufinancování projektů, které platí evropské fondy.

Premiér Nečas tudíž na dnešní tiskové konferenci prohlásil, že rezort dopravy bude zřejmě muset provést změny v Operačním programu Doprava, ze kterého je možné během aktuálního programového období čerpat na dopravní stavby z unijních fondů až 150 miliard korun. Nečas odmítl, že by se program nepodařilo vyčerpat, bude prý ale třeba obměnit projekty v programu.

Reportáž o úsporách SFDI (zdroj: ČT24)

Ministr dopravy Vít Bárta:

„Ředitelství silnic a dálnic, fond dopravní infrastruktury jsou organizace, které pro příští rok budou pracovat s provozním rozpočtem v řádu 50 nebo 60 procent toho, s jakým rozpočtem hospodařily během roku.“

Ministr dopravy Vít Bárta novinářům po zasedání kabinetu sdělil, že před samotným schválením rozpočtu fondu dopravy je třeba mít hotovou „vizi rozvoje dopravní infrastruktury“ na budoucí léta. Svou vizi proto hodlá ve čtvrtek předložit na poradě ekonomických ministrů. „Aby rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury vznikal na základě dohody ekonomických ministrů,“ uvedl Bárta.

Bárta navíc poslal opravenou verzi rozpočtu na dnešní schůzi vlády. Ministr tak nakonec souhlasil se všemi 30 velkými silničními stavbami, které naplánoval bývalý šéf Ředitelství silnici a dálnic Alfréd Brunclík, pouze k nim přidal pět dalších.

Další stavby mají šanci na realizaci

Podle Aktuálně.cz se peníze našly snížením nákladů na protihlukové stěny a na provoz mýtného systému. Téměř 400 milionů výdajů se neušetřilo, ale přesunulo do rozpočtového výhledu na rok 2012. Kromě toho se prozatím nebude opravovat most v Plasech a pozastaví se obchvat Znojma.

Radiála Prodloužená Místecká získá čtvrtmiliardu. Silnice spojí dálnici s rychlostní silnicí na Frýdek-Místek. Za 140 milionů bude pokračovat stavba bohumínského mostu a 30 milionů půjde na přípravu nové silnice z Ostravy do Opavy. Kromě toho se bude rozšiřovat silnice z Otrokovic do Zlína, která napojí krajské město na dálniční síť. Začne se stavět také obchvat Líbeznic u Prahy.

Bárta utahuje opasky stavebním firmám

Nový ministr dopravy Vít Bárta se nyní snaží donutit stavební firmy ke snížení nákladů u rozestavěných komunikací. V rámci této snahy například pozastavil proplácení faktur a rozhodl o přerušení prací na železnici a zhruba desítce silničních staveb. Ředitelství silnic a dálnic by mělo ještě tento týden doručit na ministerstvo návrhy, jak firmy hodlají šetřit. Platí rovněž ministerský zákaz vypisování nových tendrů.

Ministerstvo dopravy podle Bárty již začalo analyzovat všechny zdroje peněz, které by bylo možné využít pro pokračování dopravních staveb. Uvažuje se například o zapojení soukromníků do výstavby v projektech PPP. Naopak možnost, že by SFDI vydával vlastní dluhopisy, je málo pravděpodobná. Podle ministra financí Miroslava Kalouska by dluhopisy fondu byly pro stát méně výhodné než dluhopisy státu.

  • Vít Bárta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1900/189991.jpg
  • Stavba silnice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1869/186879.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1462/146134.jpg