Sarkozy: V otázce důchodové reformy neustoupím

Paříž - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy rozhodně odmítl ustoupit v otázce zvýšení minimálního zákonného důchodového věku na 62 let, ale je ochoten přistoupit k některým úpravám své reformy. Prohlásil to dnes na setkání rady ministrů v Elysejském paláci. Odbory, kterým se v úterý podařilo dostat do stávek a demonstrací na dva miliony lidí, vzápětí oznámily, že na 23. září byl vyhlášen další den celonárodní mobilizace proti návrhu důchodové reformy. Podle francouzské vlády jsou reformy nezbytné.

„Je to zásadní reforma. Je tedy přirozené, že vyvolává znepokojení a rozsáhlou mobilizaci, jak tomu bylo včera. Jsem vnímavý vůči znepokojení, jež je takto vyjadřováno,“ prohlásil šéf státu. Znovu však zopakoval, že nepřichází v úvahu, aby ustoupil v otázce zvýšení minimálního důchodového věku z 60 na 62 let. Vládu však vyzval, aby „zlepšila“ předpisy umožňujících lidem, kteří začali pracovat již před svým 18. rokem, aby mohli odejít do důchodu v 60 letech. Vyzval rovněž k úpravám v případech těžce fyzicky pracujících.

Bez reformy nebudeme mít na důchody

Podle návrhu důchodové reformy, který francouzská vláda schválila 13. července, se má minimální zákonný věk pro odchod do důchodu, který je dnes 60 let, zvýšit do roku 2018 na 62 let. Věk odchodu Francouzů do penze je přitom jeden z nejnižších v Evropě. Francouzský ministr práce Eric Woerth, který důchodovou reformu představil, je přesvědčen, že pokud nebudou nové zákony přijaty, státní ekonomika to silně pocítí. „Pokud dnes nezměníme náš důchodový systém, zítra nebudeme mít dost peněz, abychom vůbec penze zaplatili,“ varoval podle BBC členy parlamentu Woerth.

Ve Francii se v úterý konaly stávky a demonstrace proti této chystané reformě. V ulicích měst protestovalo odhadem kolem dvou milionů lidí. Stávkové hnutí bylo silné zejména ve státním sektoru, který je tradiční baštou francouzských odborů. Ovšem v průvodech, kterých bylo po zemi podle místních médií na 200, byla zastoupena řada soukromých firem.

Sarkozyho popularita je minimální

Současný francouzský prezident je na tom špatně v průzkumech a počítá s tím, že tato reforma mu vrátí autoritu v jeho politickém táboře před očekávanými podzimními změnami ve vládě a prezidentskými volbami v roce 2012. Oficiálně se Sarkozy zatím nevyjádřil, ale v zemi téměř nikdo nepochybuje o tom, že touží po druhém mandátu.