Evropská komise chystá sjednocení daňového základu firem, Česko to odmítá

Brusel - Úředníci Evropské komise chystají návrh na sjednocení daňového základu pro evropské firmy. Tvrdí to alespoň deník Irish Times, jehož redaktoři měli údajně možnost nahlédnout do dokumentů, jež jsou zatím určeny jen pro jednotlivé eurokomisaře. Jakékoliv myšlenky na sjednocení daňového základu již několik let odmítá Česko a další země, kterým se díky daňovým pobídkám podařilo přitáhnout zahraniční investory.

Kontroverzní plány na sjednocení daňového základu pro firmy v EU se objevily poprvé v roce 2001, ale zmizely s irským odmítnutím Lisabonské smlouvy v polovině roku 2008. Právě případná daňová harmonizace sehrála značnou roli v kampani odpůrců reformního dokumentu. Evropská komise tvrdila, že podobné obavy jsou zbytečné, ale podle Irish Times poté, co Irové nakonec se smlouvou souhlasili, otočila.

„Komise učiní kroky, které zlepší koordinaci národních daňových politik, především předložením směrnice o sjednocení daňového základu pro firmy,“ cituje irský deník dokument Evropské komise. Podobný krok dlouhodobě navrhují velké členské státy EU jako Francie, které tvrdí, že především nové členské státy nepostupují férově, když lákají zahraniční investory na nízké daně.

EK je připravena odpor Česka přetlačit

Česko a další státy by teoreticky měly mít možnost případný návrh zablokovat, protože daňové změny v unii musí být odsouhlaseny jednomyslně. Eurokomisař pro daně Algirdas Šemeta je ale údajně připraven využít principu takzvané posílené spolupráce. Tu lze použít v případě, že se EU není schopná na některém návrhu shodnout. Daňovou harmonizaci by tak mohli přijmout jen její zastánci, ovšem panují obavy, že by to další státy znevýhodnilo.