Drobil hodlá zařadit jádro mezi obnovitelné zdroje

Praha - Ministr životního prostředí Pavel Drobil chce na říjnovém setkání ministrů životního prostředí evropské sedmadvacítky navrhnout, aby se jaderná energie zařadila do kategorie obnovitelných zdrojů energie. S ministrem souhlasí i premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Experti ale upozorňují, že uran obnovitelný zdroj není. O Drobilově návrhu dnes informovaly Hospodářské noviny.

„Unie by měla přehodnotit svůj vztah k jádru. Bez toho, že jadernou energii prohlásíme za čistý, obnovitelný zdroj, nemáme šanci splnit 20procentní cíl podílu těchto zdrojů na výrobě elektrické energie, který si Evropa vytyčila,“ prohlásil Drobil. Evropa se zavázala tuto hranici splnit do roku 2020.

Evropská komise už v roce 2007 založila platformu pro jadernou energetiku a její šéf José Barroso tehdy naznačil, že jádro by mohlo být součástí čistší evropské energetiky po roce 2020. Mezi členskými státy EU ovšem pohled na atomovou energii není jednoznačný. Zatímco například Rakušané jsou proti, německá vláda nedávno rozhodla, že prodlouží životnost tamních jaderných zařízení.

Jaderná energetika do obnovitelných zdrojů? (zdroj: ČT24)

V případě Drobilova úspěchu v Bruselu by se jádro zařadilo po bok například větrných elektráren, vztahovaly by se na něj finanční podpory a Evropa by se alespoň na papíře stala „zeleným“ kontinentem, 20procentní hodnotu by totiž bez problémů splnila.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil

„Pokud by se náš návrh dostal na stůl a byl předmětem seriózní diskuze, pomůže to Evropské unii nejen splnit zvýšený závazek, tedy snížit hladiny CO2 o 30 procent, ale pomůže to Evropě i v její konkurenceschopnosti ve vztahu například k asijským výrobcům.“

Evropa posílá členským státům na podporu obnovitelných zdrojů velké sumy. Například Česko vyčerpalo z evropských zdrojů od roku 2007 téměř deset miliard korun. Jaderné energii by se otevřel i přístup do nové Mezinárodní agentury pro obnovitelé zdroje se sídlem v Bonnu, která má za cíl podporu zelené energie po celém světě.

Ovšem ekolog a senátor Bedřich Moldan, který za ČR vyjednával přístupové podmínky k EU v oblasti životního prostředí, se domnívá, že šance na úspěch Drobilova návrhu je nulová: „Navíc to není dobrý nápad. Uran potřebný pro výrobu jaderné energie není obnovitelný zdroj.“

Ondřej Liška

„Jádro jako obnovitelný zdroj energie je naprostý nesmysl, naprosto diskvalifikuje pana ministra pro jeho výkon práce.“

Zelení jsou k nápadu ministra ještě kritičtější. Jejich šéf Ondřej Liška deníku řekl, že je to skvělý nápad, jak se zesměšnit. „Nápad pana ministra Drobila udělat z uranu obnovitelný zdroj energie svědčí přinejmenším o tom, že se ani po třech měsících ve funkci ještě neseznámil ani se základními pojmy, na nichž stojí energetika a ochrana životního prostředí,“ řekl ČT Liška. Pokud vláda tento návrh podpoří, je to jako kdyby navrhla stanovit průměrné stáří občanů EU na 150 let, doplnil Martin Bursík, bývalý ministr životního prostředí.

Drobil přiznal, že úplně neví, jakých reakcí se může v Bruselu dočkat: „Ministry neznám. Ještě jsem je neviděl, ale věřím, že přijdu do společnosti racionálních lidí.“

  • Evropská unie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1791/179029.jpg
  • Část jaderné turbíny zdroj: skoda.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1028/102792.jpg
Vydáno pod