Malé byty opět začínají jít na dračku, rodinné domy a paneláky netáhnou

Praha – Zájem o nové bydlení v posledních týdnech stoupá. Podle realitních makléřů lidi k nákupům lákají nízké úroky hypoték, postupující deregulace nájemného a hrozba zvýšení daně z přidané hodnoty. V kurzu jsou především malé byty, naopak na okraji zájmu zůstávají velké rodinné domy. Ekonomové ovšem varují, oživení realitního trhu zřejmě nebude trvalé. Stejně jako celému hospodářství mu hrozí opětovné zpomalení, tedy tzv. scénář dvojitého vé.

Realitní trh se pomalu vzpamatovává z propadu. „Spatřujeme v posledních měsících mírné oživení trhu – mám tím na mysli v porovnání se stejnými měsíci uplynulého roku. Myslím si, že k tomu přispívají různé akční nabídky hypotečních bank,“ míní generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. U některých bank, například u Hypoteční banky či České spořitelny, klesly úrokové sazby o více než procento. V průměru se s novou podzimní nabídkou snížily zhruba o 0,3 procenta.

„Dá se říci, že v bankách začínají mít opět větší slovo obchodníci, a ne risk manažeři,“ potvrdil výkonný ředitel developerské společnosti Central Group Aleš Novotný. K hypotékám se tak začíná po dlouhé době dostávat opět více lidí. „Odhadujeme, že díky uvolnění metodiky banky poskytnou o tři až pět tisíc hypoték více, než kdyby zachovaly poměrně přísná pravidla z první poloviny roku,“ uvedl ředitel péče o klienty poradenské společnosti Partners Tomáš Prouza.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Ekonomové: Oživení je dočasné

I když se zdá, že se realitnímu i hypotečnímu trhu blízká na lepší časy, někteří ekonomové varují před přehnaným optimismem. Česká ekonomika a spolu s ní i trh s realitami mohou v následujících měsících opět přibrzdit. „Já si myslím, že ten ekonomický vývoj bude připomínat písmenko dvojité vé. My jsme spadli dolů, pak jsme malinko vzrostli a teď znova spadneme někam k menšímu růstu,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Realitní makléři ovšem černým scénářům příliš nevěří. Argumentují tím, že ceny nových bytů od roku 2008 propadly v průměru o 15 procent, a dosáhly tak svého dna. U starších bytů v panelové zástavbě byl pokles hlubší, za poslední dva roky zlevnily asi o pětinu. Na rozdíl od novostaveb se u nich ale čeká ještě další propad.