Zkrachovalá banka Lehman Brothers prodává své umělecké sbírky

Washington - I uměním lze splácet část dluhů, konkrétně několik set bilionů dolarů. Právě tolik dluží svým věřitelům zkrachovalá investiční banka Lehman Brothers. Padlá banka se může pochlubit neblahým rekordem – totiž největším bankrotem v americké historii. I proto se rozhodla rozprodat své cenné umělecké sbírky.

Trh s uměním v newyorské aukční síni se mohl chopit své šance, což ceny některých uměleckých děl vyšroubovalo na nová maxima. Díla se vydražila za více než 12 milionů dolarů. Sbírka Lehman Brothers se soustředila hlavně na vycházející hvězdy současného umění, což bance zaručilo bohatě zúručenou investici. „Je to spíše sbírka jednotlivců, nejedná se o firemní sbírku. Přesto je vidět, že o ní rozhodovali inteligentní lidé,“ konstatoval Tobias Meyer, ředitel moderních sbírek.

Barry Gilbertson, Pricewaterhousecoopers:

„Je skutečně důležité ukázat našim věřitelům, že využijeme jakékoliv možnosti, abychom splatili své dluhy, a je jedno, jestli to jsou nemovitosti, umění nebo krabičky s čajem.“

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)


Tím ale vše nekončí. Už ve středu bude banka dražit znovu, tentokrát v londýnské Christie's. „Lidé si chtějí koupit nejenom umění, ale i část americké historie. Takže i menší, ne tak významné položky nesou punc výjimečnosti,“ prohlásil ředitel korporátních sbírek Ben Clark. Christie's odhaduje, že by padlá banka mohla získat něco přes 2 miliony dolarů.

Středeční datum dražby více než tří set položek není náhodné. Budou tomu právě dva roky, co se banka se svým pádem zapsala nesmazatelně do historie.

Pád Lehman Brothers nastartoval ekonomickou krizi
Zdroj: ČT24