Firmy ušetří statisíce – stačí si jen založit účet na Slovensku

Praha – Firmy obchodující přes hranice mají nový způsob, jak ročně ušetřit i statisíce korun na bankovních poplatcích. Účty si zakládají na Slovensku. Zatímco v Česku poplatky za převody peněz ze zahraničí začínají na stokorunách a u velkých transakcí dosahují až 1 500 korun, na Slovensku jde jen o několikakorunové položky. Upozornily na to Hospodářské noviny.

Firma Kovo Koukola si účet na Slovensku založila na jaře. Na bankovních poplatcích díky tomu místo obvyklých 330 tisíc letos zaplatí jen 5 tisíc korun. „Někomu jsme prodali za pět euro nástroj a zisk z toho byl minus osmdesát centů, protože poplatek za přijatou platbu byl 5,80. To byl první impuls, proč jsem s tím chtěl začít bojovat,“ popisuje Aleš Koukola, majitel firmy Kovo Koukola ze Žďáru nad Sázavou.

Slovenský účet se vyplatí hlavně podnikatelům, kteří přijímají nebo posílají velké množství menších částek v eurech. Problém není ani s přeposláním peněz zpět do Česka, to stojí jen pár korun. Banky totiž převody mezi Slovenskem a Českem v rámci jedné bankovní skupiny cenově zvýhodňují.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Na Slovensku snížilo poplatky zavedení eura

Slovenské banky snížily přeshraniční poplatky po vstupu země do eurozóny, protože podle pravidel EU musí mít banky členských zemí jednotné ceny za domácí i zahraniční platby v rámci eurozóny. České banky ale nic netlačí a drží tak poplatky za transakce v eurech stále vysoko. Zdůvodňují to vyššími náklady. „S přijetím eura u nás budou platit jiné zákony, přistoupíme na pravidla Sepa, potom ty poplatky samozřejmě budou jiné,“ připustila mluvčí ČSOB Denisa Salátková.

Společností, které kouzlu levných slovenských účtů propadly, může být podle Hospodářských novin už několik a některé další firmy se k přesměrování plateb na Slovensko už chystají. Třeba výrobce nemocničních lůžek, firma Linet, vydá na bankovních poplatcích ročně asi dva miliony korun. „Zatím jsme možnost zřídit slovenský účet nezkoumali, ale hned zítra to nechám prověřit,“ řekl HN šéf firmy Zbyněk Frolík.

Pokud by ale české firmy začaly své účty stěhovat na Slovensko hromadně, mohlo by to pro české banky znamenat poměrně závažný problém. Jen za první pololetí letošního roku totiž na poplatcích a provizích získaly 23 miliard korun.