Slovenské odbory budou dnes burcovat Žilinu

Žilina - Odboráři na Slovensku chystají druhou akci proti úsporným opatřením vlády. V půl páté odpoledne budou protestovat v Žilině. Zástupci odborů už minulý pátek demonstrovali v Košicích. Odborářům nejvíce vadí zvýšení sazby daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent nebo nárůst spotřebních daní. Na vládní úspory prý doplatí hlavně řadoví občané a zaměstnanci namísto toho, aby se šetřilo také jinde. Podle premiérky Ivety Radičové ale odboráři sami s žádnými jinými návrhy na řešení nepřišli.

„Není pravda to, co tvrdí paní Radičová, že nevědí, jak se s námi dohodnout. Nesouhlasíme s opatřeními vlády a navrhujeme jiné řešení, které bude mít menší dopad na lidi, víc zatíží kapitál a vládní spotřebu,“ reaguje ale Emil Machyna, předseda Odborového svazu Kovo.

Odboráři vyšli do ulic v Košicích už před týdnem. Nyní vyrazí na půlhodinový protestní pochod Žilinou. „Právě tato města patří k průmyslově nejrozvinutějším,“ připomíná zpravodaj ČT Ladislav Kerekeš. „Zároveň na východě a severu Slovenska jsou tradičně poměrně menší příjmy než v hlavním městě Bratislavě. Proto odboráři předpokládají, že se na jejich stranu postaví hodně nespokojených lidí,“ dodává Kerekeš.

Protivládní protesty vyvrcholí 12. října demonstrací v Bratislavě. Odboráři ale už teď hrozí, že pokud vláda na jejich protesty nezareaguje, budou v nich dál pokračovat.

Olga Baková, zpravodajka ČT:

„Slováci nejsou velcí demonstranti a masové protesty, které šlo vidět v okolních metropolích Evropy, asi nemůžeme očekávat v Bratislavě ani v Žilině. Masová mnohatisícová demonstrace by byla opravdovým překvapením.“

Slovenská vlajka
Zdroj: ČT24