Konec Bonda a Hobita se zatím nekoná

Los Angeles - Filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) hodlá vyměnit dluh v objemu více než čtyř miliard dolarů (70,4 miliardy korun) za majetek nové firmy s právy na filmy o Jamesi Bondovi či dvoudílnou filmovou sérii Hobit. Firma nyní jedná s věřiteli o plánu předem připraveného bankrotu. Věřitelé pak mají rozhodnout o plánu do 22. října, kdy firma plánuje požádat o ochranu před věřiteli. Režim bankrotové ochrany by pak chtěla opustit za zhruba 30 dní.

V rámci restrukturalizace poskytne soukromá produkční firma Spyglass Entertainment, která spolufinancovala filmy jako Star Trek a G. I. Joe, část majetku a sloučí své dvě divize s MGM výměnou za podíl 4,69 procenta v nové firmě. Věřitelé by po odchodu MGM z bankrotové ochrany měli vlastnit v nové firmě 95,3 procenta. Mezi největší věřitele MGM patří firmy Anchorage Advisors LLC, Highland Capital Management LP a miliardář Carl Icahn.

Dohoda má ukončit finanční problémy studia a uvolnit cestu pro zahájení výroby nového dvoudílného filmu Hobit, který vychází z románu od J. R. R. Tolkiena. Tento film by MGM měla točit spolu se studiem Warner Bros, které patří firmě Time Warner. První část měla vstoupit do kin v prosinci 2012, avšak zatím ještě natáčení filmu nedostalo oficiálně zelenou. Není také jisté, zda MGM bude schopná pro natáčení tohoto nákladného filmu zajistit dostatek financí.

Jan Procházka, advokátní kancelář Ambruz&Dark

„Jde o pokus dohodnout se s věřiteli na řešení, které by nebylo pro dlužníka a jeho podnik v konečném důsledku zcela likvidační.“

MGM vlastní více než 4 000 filmových titulů a televizních pořadů, včetně příběhů agenta 007 Jamese Bonda, filmů s Růžovým panterem, Rocky či Tanec s vlky. V poslední době se MGM nedařilo přijít na trh s novými filmovými hity a těžce na ni dopadl propad poptávky po DVD. K tomu studio tížil dluh plynoucí hlavně z jeho prodeje v roce 2005.

Filmové studio dalo z obavy o svou značku přednost bankrotu před svým prodejem. Minulý měsíc obdržela firma nabídku na převzetí za dvě miliardy dolarů od indického konglomerátu Sahara India Pariwar. Dříve také odmítla nabídku na převzetí od Time Warner v hodnotě 1,5 miliardy dolarů.

Studio Metro-Goldwyn-Mayer stálo u počátků Hollywoodu a má za sebou už víc než osmdesátiletou historii. Vzniklo v roce 1924 spojením tří velkých filmových společností, o čtyřicet let později ale přešlo z rukou filmařů do rukou finančních investorů. Řvoucí lev v logu je ale i tak stále spojený s filmovou a televizní klasikou, jako je třeba Ben Hur nebo Tom a Jerry a z novodobější historie třeba s Rockym nebo Růžovým panterem.