Víc než jeden dům si rodina v Šanghaji nekoupí

Šanghaj - Největší čínské město Šanghaj dočasně zakázalo nákup více než jednoho domu na rodinu. K podobnému opatření již dříve sáhlo i hlavní město nejlidnatější země světa - Peking. Tento krok je součástí snahy o zastavení rychlého růstu cen nemovitostí v zemi, který má podle ekonomů znaky realitní bubliny. Ta se v minulosti stala osudnou například Spojeným státům. Její prasknutí vyvolalo hypotéční krizi, která se posléze přelila v krizi celého finančního sektoru.

Řada čínských rodin nakupuje nemovitosti v naději, že tak své peníze zhodnotí lépe než na bankovních účtech, které nyní nabízí pouze nízké úroky. Ceny domů v 70 velkých čínských městech v srpnu meziročně vzrostly o více než devět procent. V červenci vyskočily o deset procent.

Čínská vláda již v letošním roce zavedla řadu opatření k omezení růstu cen nemovitostí, který způsobuje nerovnováhu v ekonomice a představuje potenciální hrozbu pro sociální stabilitu. V dubnu zvýšila minimální poplatek za prodej nemovitosti, zpřísnila i podmínky pro developery.

Ve vybraných městech nyní také testuje daň na obytné nemovitosti. Jejím cílem je zavedení takovéto daně v celé zemi. To podle ní povede ke spravedlivějšímu rozdělení bohatství a k efektivnějšímu využívání pozemků.