MMF má mít dle USA větší slovo při řešení sporů o měnách

Washington - Spojené státy usilují o to, aby Mezinárodní měnový fond hrál důraznější roli při rozhodování sporů o měnách. Poté by dle USA ekonomická politika států neomezovala světový hospodářský růst. Návrh zazněl na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Posílení pozice fondu by dalo podporu světa snaze USA přimět Čínu, aby umožnila svému jüanu posilovat rychleji. Návrh se ale zřejmě setká jen s malou podporou.

Horkým tématem nynějšího zasedání fondu a Světové banky se měny staly z toho důvodu, protože státy chtějí, aby kolísavé oživování světové ekonomiky zesílilo, zejména ve vyspělých ekonomikách.

Americký ministr financí Timothy Geithner

„MMF musí posílit svůj dozor nad politikami devizových kurzů a hromaděním devizových rezerv.“

Ovšem francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová podotkla, že bude potřeba dalšího dialogu o devizových kurzech, zatímco ve skupině ekonomik G20 pokračuje prosazování koordinace makroekonomické politiky: „Další práce se zdá být nezbytnou a MMF by k tomu mohl rozhodující měrou přispět.“

Fond již zpracovává výroční zprávy u většiny ze svých 187 členských zemí a hodnotí řadu otázek včetně pohybu devizových kurzů a měnové a fiskální politiky.

Dominique Strauss-Kahn na summitu MMF a Světové Banky
Zdroj: Manuel Balce Ceneta/AP Photo