Jankovský chce přistřihnout křídla korupci ve veřejných zakázkách

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský chystá novelu zákona o veřejných zakázkách. Ve spolupráci s expertními týmy si vytyčil hned několik bodů, které musí obsahovat. Prioritou má být konec šití zakázek na míru konkrétním firmám. V současnosti se to děje hlavně prostřednictvím kvalifikačních kritérií, jako je například výše tržeb. Zbytečné jsou v mnoha případech také certifikáty ISO, které ministr považuje za Potěmkinovu vesnici.

Jankovský chce připravovanou novelou zmenšit prostor pro potenciální korupční jednání. „Novelou bychom chtěli upravit nějaké body, které v současném znění toho zákona o veřejných zakázkách, dávají prostor korupčnímu jednání,“ podotkl ministr. Na přípravě novely úřad spolupracuje například s Platformou pro transparentní veřejné zakázky nebo s Transparency International. Vládě ji chce předložit ve druhém čtvrtletí příštího roku.

Zjednodušit by se podle Jankovského měly některé kvalifikační požadavky kladené na uchazeče o veřejné zakázky. Menší důraz by se mohl klást třeba na certifikaci ISO. „Já se domnívám, že pro zakázky menšího rozsahu řádu deset, patnáct milionů, není zapotřebí, aby dodavatel měl všechny možné certifikáty,“ upozornil ministr. Navíc dodal, že certifikace není zcela objektivní. Mnohdy na ni dohlížejí spřátelené firmy, samotná certifikace ISO už prý kvalitu příliš nezvyšuje. „Je to taková Potěmkinova vesnice,“ poznamenal šéf ministerstva pro místní rozvoj.

Jankovsky chce zabránit šití zakázek na míru (zdroj: ČT24)

Zjednodušení kvalifikačních požadavků na uchazeče o zakázky vítají i firmy, které se poradenstvím v této oblasti zabývají. „Kvalifikace opravdu brání některým zadavatelům, aby se účastnili určitých výběrových řízení,“ uvedl předseda představenstva poradenské společnosti Otidea Tomáš Langr.

Janovského novela bude už devátá v pořadí

Zákon o veřejných zakázkách rozhodně nepatří mezi stálé zákony. Za sebou má už osm novel a ministerstvo pro místní rozvoj nyní chystá devátou. Poslední dvě se přitom ještě mezi platnými zákony dlouho neohřály.

Letos na jaře přijali zákonodárci novelu, která například z veřejných tendrů vylučovala firmy s akciemi na majitele. Řadě takovýchto firem, například ČEZ a Komerční bance, se to nelíbilo. České republice proto podle již dřívějšího sdělení Jankovského hrozily arbitráže. Některé firmy již začaly měnit formu akcií na jméno.

V září prošel sněmovnou další návrh novely zákona o veřejných zakázkách, která má tento stav napravit a vrátit akciovým společnostem s akciemi na majitele možnost ucházet se o veřejné zakázky. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident, účinnosti má nabýt dnem vyhlášení.

Sbírka zákonů ČR
Zdroj: ČT24