Google investuje do projektu větrných elektráren na moři

New York - Internetová společnost Google chce proniknout rovněž do světa energetiky. Spolu se skupinou technologických a investičních firem hodlá investovat pět miliard dolarů do výstavby sítě podmořského elektrického vedení z větrných farem na moři v oblasti východního pobřeží v USA. Firmy již daly stranou na tento projekt 1,8 miliardy dolarů (31,9 miliardy korun).

Kabel by měl vést pod mořským dnem 15 až 20 mil od pobřeží. Projekt by měla mít v režii přenosová společnost Trans-Elect. „Pokud by se nám jako týmu nepodařilo vybudovat páteřní přenosovou síť, větrný průmysl by v této zemi nemohl vůbec vzniknout,“ uvádí Bob Mitchell, generální ředitel firmy Trans-Elect Development.

Rick Needham, ředitel sekce Zelené obchodní operace a strategie, Google

„Vedení bude sloužit jako superdálnice, s přívodem pro větrné elektrárny. Umožní tak získat ještě větší množství větrné energie na moři, které je k dispozici.“

Google investuje do zelené enegie (zdroj: ČT24)

Podle Americké asociace pro větrnou energii tyto elektrárny v současnosti v USA vyrobí asi 35,6 gigawattů elektřiny, což stačí pro potřeby asi 9,7 milionu domácností. Veškeré elektrárny se však nacházejí pouze na pevnině, na moři není žádná. Nejvíce elektřiny z větru se vyrobí v Texasu, Iowě a Kalifornii.

Kromě Googlu se projektu účastní investiční firma Good Energies, japonský průmyslový konglomerát Marubeni a přenosová společnost z oblasti Marylandu Trans-Elect. V rámci první fáze chtějí firmy vystavět vedení v délce 240 kilometrů, dokončeno má být v roce 2016. Celý projekt by v příštích deseti letech mohl stát až pět miliard USD a celková délka vedení na mořském dně má činit 563 kilometrů. Přenosová kapacita má být až šest gigawattů.

Google nedávno zveřejnil svůj další ambiciózní plán - vyvíjí auto, které bude jezdit samo bez řidiče, za pomoci umělé inteligence a podrobných senzorů. Robotický vůz dokáže dokonce napodobit rozhodování živého řidiče.