Nečas společně s Klausem proti unijní kontrole národních rozpočtů

Praha - Před summitem Evropské unie, který se bude příští čtvrtek a pátek zabývat především rozpočtovou a ekonomickou problematikou, jsou postoje vlády a prezidenta Václava Klause velmi podobné. Premiér Petr Nečas (ODS) se na dnešní schůzce s hlavou státu shodl například v tom, že Česko nebude podporovat, aby unie schvalovala národní rozpočty členských států. Na druhou stranu hodlá ČR na summitu podpořit koordinaci národních ekonomik na úrovni EU.

Do Bruselu na summit, který se koná i v den českého státního svátku 28. října, pojedou čeští zástupci s tím, že jsou pro větší koordinaci rozpočtových politik členských zemí a pro jejich větší vazbu na striktní dodržování pravidel, která musí platit pro všechny. V EU by měl podle názoru české vlády existovat velmi striktní tlak na snižování deficitů. „Všechny kroky, které vedou tímto směrem, samozřejmě vítáme a podporujeme,“ zdůraznil předseda vlády.

Na druhou stranu ale česká vláda nesouhlasí s kroky, které by se pokoušely omezit suverenitu národních vlád v rozpočtové oblasti, například návrh na povinnost předložit EU návrh rozpočtu před jeho odesláním do národního parlamentu. Mezi návrhy, o nichž se v této souvislosti v EU diskutuje, je například představa, že by parlamenty členských zemí společně s rozpočtem dostávaly i vyjádření Evropské komise k jeho podobě.

Brífink Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Změna Lisabonské smlouvy? Česko chce slyšet argumenty

Premiér Petr Nečas

„Vzhledem k tomu, že má pan prezident zkušenost předsedy vlády a ministra financí, tak má velmi podobné postoje jako vláda.“

Česko bude rovněž analyzovat nedávný německý návrh na změnu Lisabonské smlouvy související se změnami rozpočtových pravidel v EU. „My si velmi pozorně vyslechneme argumentaci, která zazní ve prospěch či neprospěch tohoto návrhu,“ podotkl Nečas s tím, že z Prahy nezazní žádná silná vyjádření. Připomněl, že o návrhu se zmínila německá kancléřka Angela Merkelová teprve počátkem tohoto týdne. „Určitě se to nerozhodne na příštím (summitu EU),“ poznamenal premiér.

Bruselský summit EU bude podle něj v mnoha ohledech důležitý. Nečas připomněl, že se kromě návrhů připravených pracovní skupinou ministrů financí kolem prezidenta EU Hermana Van Rompuye objevují i návrhy na změny v primárním, základním smluvním rámci EU.

Právě nad tím přemýšlí Německo a Francie, které zvažují možnost po roce 2013 revidovat kvůli změně rozpočtových pravidel v eurozóně a v EU Lisabonskou smlouvu. Případná změna unijní smlouvy by měla mimo jiné zajistit, aby mohl takzvaný záchranný fond eurozóny fungovat i po roce 2013.