Ceny pohonných hmot jsou na vzestupu

Praha - V uplynulém týdnu se ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku vydaly opačným směrem a po více než měsíci poklesu začaly opět růst. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil v průměru o 24 haléřů na 34,70 koruny za litr. Dle údajů Českého statistického úřadu se cena motorové nafty zvýšila o 27 haléřů na 34,20 koruny za litr.

O pět haléřů vystoupala cena benzinu Special 91, který řidiči v průměru kupovali za 33,94 koruny za litr. Zlevnil pouze plyn LPG, a to o 14 haléřů na průměrných 16,95 koruny za litr.

Dle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka může za zdražení vyšší cena ropy. Většímu zdražení benzinu a nafty zabránil pokles distribučních marží. V příštích dnech očekává Čermák další růst cen, mimo jiné také kvůli oslabení kurzu koruny vůči dolaru.

Komentář Petra Čermáka (zdroj: ČT24)

Podle údajů společnosti CCS zdražil nejprodávanější Natural 95 v sobotu proti předchozímu týdnu v průměru o 29 haléřů na 34,68 koruny za litr, například na Vysočině ale jeho cena stoupla o víc než 50 haléřů. Cena nafty vzrostla průměrně rovněž o 29 haléřů na 34,03 koruny za litr.