Dluhová krize Krétu nepokořila

Héraklion – Nedobré vyhlídky a očekávání, které s sebou na jaře přinesla dluhová krize, byly horší než realita. Shodují se na tom alespoň obyvatelé největšího řeckého ostrova Kréta. Turistů, kteří ekonomiku ostrova živí, sice citelně ubylo, stále se mu ale podařilo udržet nejnižší míru nezaměstnanosti v Řecku a jednu z nejnižších v Evropské unii. I turisté potvrzují: Zdá se, jako by se krize největšímu ostrovu ve Středozemním moři obloukem vyhnula. O život na Krétě se zajímaly Evropské události.

Podle oficiálních statistik přijelo letos na ostrov o 15 procent méně turistů. Propad pocítil snad každý hotel. Na jaře se ale situace zdála mnohem černější, než nakonec potvrdila čísla z konce sezony. Turisté sice s objednáváním váhali, v největší sezoně během července a srpna ale nakonec zamlouvali pokoje skoro stejně horlivě jako loni.

„Věci se den ode dne lepší. Myslím, že se nepřipojím k frontě na pracovním úřadě. Doufám, že tu bude dost práce pro všechny,“ říká pokojská Niki Jharitakyová. A její slova potvrzuje i její zaměstnavatel Angelo Stavroulakis. Jeho hotelu se prý ekonomická krize příliš nedotkla.

Evropské události: Kréta po krizi (zdroj: ČT24)

Velký rozdíl v situaci před krizí a nyní nevidí ani turisté, kterých každoročně na ostrov přijedou skoro tři miliony. „Jako turisti tady vlastně následky krize moc nevidíme, krom toho, že je v centru zavřených pár obchodů,“ míní Pierre D'Acunto, který na Krétu přijel z Francie.

Krétský venkov se krizí netrápí už vůbec

Ještě méně než v přímořských letoviscích ostrova je krize cítit na krétském venkově. Tady byl chleba vždycky tvrdý a krize na tom nic nezměnila. „Ve vesnicích je všechno víceméně při starém. Můžeme pracovat méně, i když to je trochu problém. Už teď tady lidé pracovali jen na půl úvazku. V sezoně jsme měli méně hostů a ti u nás utratili méně peněz. Ale situace není zas o tolik horší než dřív. Myslím, že jsme krizi na vlastní kůži moc nepocítili,“ uvedl hrnčíř Jorgus Dalambelas.

Zdá se, že nejlepším lékem na krizi je pomalý, rozvážný a klidný vesnický životní styl. A právě o něm vědí obyvatelé Kréty všechno.