Svým vlastníkům nejvíc vydělaly ČEZ a Telefónica

Praha – Největší výdělek svému vlastníkovi loni v tuzemsku opět přinesla energetická společnost ČEZ. Obhájila tak prvenství v žebříčku firem podle tvorby ekonomického zisku (EVA), který sestavuje Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA). Na dalších místech se, stejně jako před rokem, umístili mobilní operátoři Telefónica O2 Czech Republic a T-Mobile.

Negativní důsledky ekonomické recese v ČR se v roce 2009 v hospodaření jednotlivých firem dále prohlubovaly, uvedla ředitelka ČEKIA Alena Seoud. Titul „Skokan roku“ s nejvýraznějším posunem v žebříčku směrem vzhůru vybojoval podle ní RWE Transgas, prudký propad naopak zaznamenala Škoda Auto.

Žebříček ČEKIA vyjadřuje ekonomickou přidanou hodnotu společností z hlediska samotného podniku, ale také akcionářů a věřitelů. Ukazatel EVA (Economic Value Added) vypovídá o tom, zda společnosti vytvářejí ekonomickou přidanou hodnotu pro své vlastníky, nebo zda hodnotu vloženou investorem naopak ničí. Značí postavení firmy na trhu a její schopnosti generovat zisk.

Michal Řičař, analytik agentury ČEKIA

„ČEZ disponuje obrovským množstvím kapitálu, obrovskou konkurenční výhodou a vlastně sám vytváří bariéry vstupu do svého odvětví, do energetiky, naopak z relativního hlediska je na 99 místě, protože už má tak obrovské množství kapitálu, že to plyne z ekonomických zákonitostí, že čím víc kapitálu mám, tím hůře se v budoucnu zhodnocuje.“

ČEZ sice zvítězil už počtvrté v řadě, ve srovnání s rokem 2008 si ale výrazně pohoršil. Absolutní hodnota ukazatele EVA za rok 2009 firmě poklesla o 8,6 miliardy korun na 9,4 miliardy korun. Tím se stal ČEZ v roce 2009 současně i vítězem největších poklesů podle absolutního ukazatele EVA.

To, že energetika je zlatý důl, potvrzuje i druhý žebříček. V něm na rozdíl od toho prvního nejde o absolutní velikost zisku, ale o to, kolik firma vydělá v porovnání s velikostí kapitálu. Ukazuje se, že nejlíp udělal ten, kdo se loni svezl s úspěchem solárních elektráren a dotovaných výkupních cen. „V první desítce byly tři firmy, které výhradně podnikají v oboru solárních elektráren… Nejvíce efektivní v našem hospodářství v roce 2009 byly mj. solární elektrárny, respektive firmy, které se zabývají jejich výstavbou,“ vysvětlil analytik agentury ČEKIA Michal Řičař.

Naopak Telefónica O2 si při udržení druhé pozice polepšila a zvýšila svou hodnotu EVA o 473 milionů na 8,5 miliardy korun. T-Mobile si udržel třetí místo s hodnotou EVA nižší o půl miliardy.

Investice
Zdroj: ČT24/zestcorporate.co.uk