Teplo má v příštích letech zdražit o desítky procent

Praha - Ceny tepla vzrostou během dalších zhruba tří let v řádu desítek procent. Na vině jsou kromě zdražování uhlí či nákupu emisních povolenek i investice tepláren do splnění přísnějších emisních limitů. O růstu cen informoval na konferenci o české energetické legislativě ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek.

Podle Hájka chybí tuzemskému teplárenství dlouhodobá koncepce, která by tomuto oboru zajistila stabilní budoucnost: „Stát neřekl, jaké má v teplárenství plány, jestli vůbec teplárenství chce nebo na základě kterých paliv má teplárenství fungovat.“

Hnědé uhlí jako drahá surovina

Za vyššími cenami tepla v příštích letech bude stát zejména dražší hnědé uhlí, jehož těžba se přiblíží vymezeným limitům, uvádí Hájek. Teplárny se také budou muset od roku 2013 vyrovnat s povinností vykupovat emisní povolenky. V příštích letech navíc začnou platit přísnější emisní limity a teplárny budou muset investovat do ekologických opatření. „Těch faktorů, které mohou ovlivnit ceny tepla, je nejméně 15,“ dodal ředitel Teplárenského sdružení.

Hájek navrhuje, aby aktualizovaná Státní energetická koncepce problémy teplárenství jasně řešila a stanovila, jak bude české teplárenství vypadat za 20 až 30 let: „Teplárenství potřebuje vytvoření stabilního prostředí pro podnikání.“ Při zvyšování cen tepla se podle Hájka teplárny stanou nekonkurenceschopné. „Privátní vlastníci tepláren pak ztratí zájem o další rozvoj tepláren,“ dodal.

V příštím roce hodlá vláda uvalením darovací daně na emisní povolenky, které podniky obdrží v letech 2011 a 2012, částečně kompenzovat zdražování elektřiny. Tepláren by se to ale nemělo týkat; danit emisní povolenky mají jen elektrárenské společnosti. Od roku 2013 do roku 2020 chce stát pak formou aukcí prodávat všechny emisní povolenky, tedy i ty, které náleží teplárnám.

Těžba uhlí
Zdroj: ČT24