Plesnivé čínské fazole musí zmizet z pultů

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stahuje z prodeje barevné fazole původem z Číny. V kontrolovaných baleních, která do Česka dovezla firma Foodish, byly fazole nakažené plísní, kterou navíc doprovázel i nelibý zápach. Inspekce zkontrolovala balení v prodejnách řetězce Kaufland, kde byl pětisetgramový výrobek prodáván pod názvem Fazole barevné Arax.

„Během kontroly u společnosti Kaufland byl v baleních zjištěn výskyt zrn napadených plísní. Po otevření obalu fazole také vykazovaly silný zápach po plísni,“ uvedla Hoferková. Kaufland podle ní zakoupil téměř 4 000 balení fazolí, závadné šarže musí vyřadit z prodeje.

Společnost Foodish se sídlem v Rudné u Prahy do Česka dovezla celkem 19 tun barevných fazolí. Kontroloři SZPI zadrželi ještě ve skladech firmy kvůli podezření na zdravotní závadnosti asi sedm tun. Do obchodní sítě, tedy i mimo řetězec Kaufland, firma distribuovala přes 4 300 kusů balení fazolí, které SZPI klasifikovala jako nevyhovující. Datum trvanlivosti některý závadných šarží výrobků je až do poloviny příštího roku.