G20 přinese recept na nejlepší měnovou politiku

Soul – V jihokorejském Soulu se dnes sejdou lídři ekonomicky nejvyspělejších zemí. Začíná totiž summit G20, na kterém se bude mluvit především o měnové politice. Američané budou muset vysvětlit 600miliardovou injekci na podporu své ekonomiky. Minule se totiž země dohodly, že zastaví umělé zásahy na podporu hospodářství. Proti Spojeným státům se už obracejí i banky. Některým soukromým firmám půjčují za nižší úrok, než vládě největší ekonomiky světa.

Banky si cení Warena Buffeta více než americké ekonomiky s Barackem Obamou v čele. Miliardářovým firmám jsou totiž ochotny půjčit o 35 setin procentního bodu levněji než americké vládě. Výhodněji si od bankéřů může půjčovat i Procter & Gamble nebo Johnson & Johnson. „Tento trend není jen záležitostí Spojených států. Můžeme to vidět třeba i v České republice, objemově se však jedná o marginální záležitost. To znamená, že majorita investorů stále preferuje bezpečí státních dluhopisů,“ tvrdí předseda představenstva Key Investments Daniel Brzkovský.

G20 v duchu Čína versus USA je na spadnutí

Britský ministr financí George Osborne:

„Řada lidí v poslední době kritizovala americkou měnovou politiku Spojených států. Dovolte mi říct jen jedno – je v zájmu všech, aby americká ekonomika zase jela na plný plyn – je to mimořádně důležité jak pro Asii, tak i Evropu.“

Do své ekonomiky v poslední době pumpuje až stamiliardy dolarů stále více zemí. Slibují si od toho oslabení vlastní měny a získání výhody proti ostatním. Setkání nejmocnějších ekonomik světa se tak ponese v duchu sporu mezi Čínou a Spojenými státy. USA totiž tvrdí, že Čína uměle drží kurz jüanu nízko. Získává tak nekalou výhodu pro své vývozce. Nespokojenost je ale i na straně druhé. Čína totiž tvrdí, že americké miliardy na podporu ekonomiky poškodí růst světového hospodářství a zadělají na nové bubliny na finančních trzích.

Spojené státy navíc mají mezi zeměmi G20 jen málo zastánců. Ke kritikům patří i Německo. „Vytvářet nové bubliny není v ničím zájmu. Musíme zajistit, aby světový hospodářský růst byl tentokrát mnohem efektivnější a stabilnější,“ nechala se slyšet německá kancléřka Angela Merkelová.

Země se uzavírají, ekonomiky nerostou

Některým nahání strach i sílící protekcionismus. Růst světového obchodu totiž zpomaluje. Japonsko hodlá udělat v tomto směru krok vpřed. Země totiž hodlá podpořit země asijsko–tichomořského regionu, které nejspíš vytvoří oblast volného obchodu s napojením na tři největší ekonomiky světa – Spojené státy, Japonsko a Čínu.

Japonský ministr zahraničí Seiji Maehara:

„Podpora volného obchodu je velmi důležitá. Bude to jedna z priorit naší ekonomické diplomacie.“

Dolar versus jüan
Zdroj: Kin Cheung/AP Photo