Alpy hlásí na Silvestra plno, podobné je to na českých horách

Praha - Zájem Čechů o rakouské hory prudce stoupá - v meziročním srovnání si svůj pobyt v Alpách pro letošní zimu už rezervovalo o pětinu víc Čechů. Mnozí majitelé hotelů a penzionů tak hlásí při dotazu na silvestrovské termíny „vyprodáno“. Turisté z celé Evropy se přitom vracejí na hory ve velkém stylu a sehnat volný pokoj u sjezdovky ve vyhlášeném lyžařském středisku je téměř umění. Zájem je tradičně i o české hory.

„Silvestr je vůbec nejoblíbenějším termínem v celé zimní sezoně, a proto je už poměrně dlouho beznadějně vyprodaný,“ říká mluvčí CK Fischer Daniel Plovajko. Plná jsou především vyhlášená střediska v Rakousku a Švýcarsku.

Například hotely a penziony v Lechu, St. Antonu, Obergurglu nebo Ischglu si už nelze koupit ani po internetu. Při zadání poptávky se objeví: 'Prosím, zadejte jiné datum.' Silvestr prostě láká a turisty neodradí ani vyšší ceny. „Ceny mohou být vyšší o 20, 50 a někdy dokonce o 100 procent. Záleží na destinaci a hotelu,“ potvrzuje Plovajko.

Reportáž Hany Vorlíčkové (zdroj: ČT24)

Plnit se začínají i levnější místa v Rakousku. A to nejen na období konce roku. Týdenní pobyt se snídaní si lze na osobu koupit už od třech tisíc korun. „Prodej Rakouska je letos výrazně lepší než loni, v absolutním čísle - meziročně nárůst 19 procent,“ uvádí Tomáš Dimun, spolumajitel cestovní kanceláře Nev-Dama.

Zaplňují se i jarní termíny

Dvouhvězdičkové penziony vzdálené několik kilometrů od sjezdovek už ale Čechům nestačí. „Češi preferují kvalitnější hotely a služby včetně wellness,“ vysvětluje Tomáš Kučera z CK Neckermann. Cestovní kanceláře tak mají po dvouleté pauze výrazně vyšší poptávku i na období jarních prázdnin. Tedy od 7. února do 27. března. I tam už začíná být přebráno.

Podobná situace panuje i v českých podmínkách. Některé horské hotely, hlavně v západní části Šumavy, v Krušných horách, Jeseníkách a na Olomoucku a Zlínsku, tak již nyní mohou nabídnout jen několik posledních volných míst zájemcům o silvestrovské ubytování. Horší to bude na přelomu starého a nového roku ve vnitrozemí - ve středních a východních Čechách vyšší zájem turistů nečekají. Zájemci ale často čekají na poslední chvíli - na počasí i na to, jaké budou ceny.

Do Alp ovšem Čechy lákají nejen kvalitní sjezdovky a prvotřídní služby, ale i silná koruna. Jedno euro teď stojí necelých 25 korun, na začátku letošního roku to přitom bylo přibližně o korunu padesát víc.

  • Alpy - St. Moritz zdroj: www.wayfaring.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2101/210007.jpg
  • Ubytování ve švýcarských Alpách autor: ČT24, zdroj: cdni.condenast.co.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2101/210011.jpg