Čínu trápí drahé potraviny

Peking – Čína bojuje s rekordní inflací. Její meziroční míra v říjnu vzrostla na pětadvacetiměsíční maximum 4,4 procenta. V zemi zdražují hlavně potraviny. Vláda se obává, že by to mohlo vyvolat závažné nepokoje. Chystá proto opatření, která mají dalšímu růstu cen zabránit. Podle analytiků to ale inflaci nezastaví a Čína bude muset přistoupit k dalšímu zpřísňování měnové politiky.

Jídlo je v Číně oproti loňsku dražší o víc než 10 procent. Pokud ceny dál porostou, vláda je rozhodnutá zasáhnout. Zaměří se především na trhy s obilím, olejem, cukrem a bavlnou. Na nich by mohla zavést maximální prodejní ceny. „Samovolnou cestou něco podobného možné není, to je možné pouze v otevřených ekonomikách a v ekonomikách, které jsou centrálně řízené. Zásah ze strany úřadů je tedy naprosto nezbytný,“ míní ekonom Martin Kříž.

Hongkongu se ale zatím zvyšování cen netýká. Funguje tady totiž na rozdíl od pevniny klasický otevřený trh. „Dává průchod konkurenci, která, jak je známo, zlepšuje kvalitu služeb a snižuje ceny a ekonomika v Hongkongu je jen vzdáleně srovnatelná s tou vzdálenou čínskou, je to skutečná tržní ekonomika,“ vysvětluje Kříž.

Inflace v Číně (zdroj: ČT24)

Strach z vysoké inflace v Číně ale přetrvává. Odrazil se už i na akciových trzích. Shanghajská burza se za čtyři dny propadla o 10 procent. Investoři se obávají, že centrální banka znovu zvedne úrokové míry.