Irské bankovní trable? Vyhnání z daňového ráje

Dublin - Problémy irského bankovního sektoru mají vliv i na takové světové hráče, jako je Google a Microsoft, kteří mají v zemi svou evropskou centrálu. Irsko totiž dosud zdaňovalo zisky firem sazbou 12,5 procenta, což je jedna z nejnižších daní v Evropě. Někteří členové eurozóny ale nyní chtějí, aby součástí dohody o pomoci Irsku byl příslib Dublinu, že daň zvýší. To by mohlo do budoucna velké investory odlákat.

Irsko dnes platí za vstupní bránu amerických firem do Evropy. Nižší sazbu z evropské sedmadvacítky má jen Bulharsko a Kypr, kde je na deseti procentech. Ty ale nemají irskou výhodu, kterou je strategická poloha a angličtina jako dominantní jazyk. Země je důležitá například pro Google, jehož penězovody vedou ze Spojených států přes Irsko a Nizozemí na Bermudy. Díky takto nastavenému systému na daních legálně ušetří přibližně miliardu dolarů ročně.

Právě nízké zdanění firem v Irsku se ovšem ukazuje jako hlavní jablko sváru, protože ostatním zemím Evropské unie se nezdá spravedlivé Irsko tahat z problémů, když Dublin využívá nízké zdanění jako konkurenční nástroj. Irsko ale tvrdí, že nízké zdanění je nutné k tomu, aby do země proudily zahraniční investice. „Zvýšení daní by mohlo být problém, protože jak chcete růst, když od vás odcházejí velké firmy,“ upozornila ředitelka výzkumu HSBC Bronwyn Curtisová.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)