Francouzské odbory chtějí znovu mluvit o penzijní reformě

Paříž – Francouzské odbory chtějí znovu protestovat proti důchodové reformě a téma otevřít na dnešním jednání tripartity. Zde má vláda se zaměstnavateli a odbory diskutovat především o zaměstnanosti mladých a starých lidí. Kritizovaná penzijní reforma v zemi platí čtrnáct dní a určuje mj. to, že nově mohou lidé do předčasného důchodu nastoupit ve svých dvaašedesáti, do řádného pak v sedmašedesáti letech.

Schvalovací proces se navzdory rozsáhlým protestům rozběhl koncem října, když reformu schválilo Národní shromáždění, Ústavní rada i francouzský prezident. „Každému přece musí být jasné, že neexistuje alternativa,“ podotknul poslanec z vládního tábora Jacques Myard. Pro prezidenta  Nicolase Sarkozyho přitom bylo schválení reformy klíčové. V roce 2007 patřila penzijní reforma mezi jedno z témat, která Sarkozymu pomohla vyhrát prezidentské volby, a hlava Francie s krátícím se mandátem cítí potřebu splnit svůj slib.

Paradoxní je, že přestože většina Francouzů s prezidentovou vizí souhlasí, podoba reformy je podle nich nespravedlivá. „Náš boj pokračuje, a i když ta reforma projde, my jsme s protesty neskončili. Jestli budou zítra zase v ulicích miliony pracujících, vláda jim bude muset naslouchat,“ uvedl odborář Olivier Matheu. „Historie ukazuje, že i když návrh zákona projde, vždycky je možné se k němu vrátit a změnit ho. A většina Francouzů si reformu nepřeje,“ upozorňují studenti.

Reportáž o francouzské penzijní reformě (zdroj: ČT24)