Podnikatelé, dejte si pozor, co platíte

Praha – Podnikatelé by si měli před koncem roku dávat obzvláště pozor na faktury, které platí. Shonu, který s sebou konec roku přináší, se totiž snaží leckdo využít. Podle posledního varování Úřadu průmyslového vlastnictví by si měli dát pozor hlavni ti podnikatelé, kteří vlastní ochranné známky. Českým podnikatelům totiž nabízí své služby za necelých 19 000 korun své služby rakouská společnost Trademark Publisher. Slibuje, že zveřejní údaje o podnikatelích v internetové databázi. Takový seznam ale nemá nic společného s oficiálními rejstříky, ani neprodlužuje platnost ochranných známek.

Podivná faktura přišla před pár dny také do jedné českobudějovické společnosti. Dokument působil na první pohled důvěryhodně. Chybělo málo a účetní by částku 18 730 korun nejspíš zaplatila. „Mě zarazila ta částka. Kdyby byla nižší, možná, že by došlo i k proplacení,“ uvedla pracovnice obchodního oddělení společnosti Michaela Kondrysová.

Vlna faktur od rakouské společnosti Trademark Publisher je pro podnikatele nebezpečná i v tom, že chodí na konci účetního období a firmy počítají s tím, že si takové platby odečtou z daní. Proto snáze naletí. „V tom množství faktur se to přehlédne. Je to záměr,“ míní Kondrysová.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Podnikatelé, kteří zaplatí, se objeví jen v internetovém seznamu. S prodloužením platnosti ochranné známky nemá tento poplatek nic společného. „Jedná se pouze o komerční nabídku registrace jejich již chráněných práv v nějakých soukromých databázích,“ upozornila ředitelka odboru ochranných známek Úřadu průmyslového vlastnictví Iva Koutná. Firem, které z majitelů ochranných známek lákají nemalé částky, je podle úřadu čím dál víc.

Postup Trademark Publisher? V Evropě žádná novinka

Na problém upozorňuje i Mezinárodní úřad duševního vlastnictví v Ženevě. Ten eviduje třicet firem, které takto fungují po celé Evropě. Princip je pokaždé stejný. Mění se jen částky. Od 1 600 do 2 000 eur, v přepočtu od 40 000 do 50 000 korun. „Já si myslím, že z praktického hlediska jsou to vyhozené peníze, protože už je nepůjde získat zpátky,“ varoval advokát, specialista na patentové právo Vlastislav Kusák.

Společnost Trademark Publisher se nám nepodařilo kontaktovat. Komunikuje jen prostřednictvím e-mailu a telefonní číslo přijímá pouze faxy. Kolik firem oslovila, se dá jen těžko odhadnout. Podle databáze, kterou firma zveřejňuje, v minulosti faktury zaplatily už tisíce českých firem.