ČSSD: Škrty u hasičů a policie se opírají o nafixlovaná čísla

Praha - Rozpočet pro policii a hasiče na příští rok je podle ČSSD nereálný a postavený na nafixlovaných číslech. Sociální demokraté se proto pokusí ještě při jednání sněmovny hasičům přidat 700 milionů korun a policii 1,3 miliardy korun. Stejný návrh sociální demokraté vznesli už při středečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru, avšak proti většině vládní koalice neuspěli.

Vnitro má příští rok vyjít s 52,9 miliardy korun, což je o téměř sedm miliard korun méně v porovnání se schváleným letošním rozpočtem. Policie má dostat 28,6 miliardy proti letošním 33,5 miliardy a hasiči 6,9 miliardy, letos to je 8,1 miliardy. „Benzin do aut je seškrtaný někde na 60 procentech skutečnosti loňského roku,“ připomněl exministr vnitra Martin Pecina (ČSSD). Nedostatek peněz je podle něj i na další nezbytné položky, jako je například teplo, elektřina či voda.

Martin Pecina, exministr vnitra

„Ještě bych zvážil to, abychom předložili pozměňovací návrh, který by umožnil, aby se policistům a hasičům nemusely snižovat platy vůbec.“

ČSSD podle Peciny uvažuje i o navýšení objemu peněz určených na platy hasičů, aby se jejich mzdy přinejmenším nesnižovaly více než u policie. Podle poslance Jeronýma Tejce (ČSSD) je snižování platů demotivační a může znamenat nárůst výdajů na odchodné a výsluhy. Vnitro počítá s odchodem 300 hasičů a 2 000 policistů a s tím, že peníze za náklady na ně pokryjí výpadek v provozních i investičních výdajích. Pecina to označil za fixlování.

Další exministr vnitra František Bublan (za ČSSD) uvedl, že například snížení peněz na znalecké posudky z 350 milionů korun o třetinu negativně ovlivní vyšetřování kriminality a počet odsouzených. Ministr vnitra Radek John (VV) podle poslance ČSSD Václava Klučky ve sněmovně prý vědomě lhal, když uváděl, že investice do výcvikového střediska Hasičského záchranného sboru v Hradci Králové bude o něco zkrácena. „Říkal to v době, kdy už dávno na ministerstvu tuto investici zrušili,“ tvrdí Klučka.

Policisté a hasiči proti záměru osekat peníze směřující do jejich resortu už jednou protestovali. Během zářijové demonstrace dokonce došlo k poškození vstupních prostor ministerstva vnitra. Další protesty policisté a hasiči plánují na 15. prosince. Ke stávce připravované na 8. prosince se připojí jen symbolicky, protestní přerušení práce jim totiž zakazuje zákon.