Každý druhý den prchne do daňového ráje jedna česká firma

Praha - Daňové ráje pořád lákají. Podle aktuálních čísel, která má Česká televize k dispozici, každý druhý den přesunul do některého z rájů své sídlo jeden český podnikatel. Vyšší daně a jednodušší administrativu v zahraničí už využívá více než 11 tisíc českých firem. Stát tím ročně přichází o desítky miliard korun. Firmy své odchody omlouvají většinou zahraničními investory nebo usnadněním vstupu na další trhy.

České firmy utíkají před českými berňáky nejčastěji do Nizozemska, Spojených států nebo na Kypr. Stále oblíbenější jsou i Seychely, kam přesunul firmu třeba i Tomáš Pitr. V zahraničí sídlí třeba také strojírenská Škoda Holding, dopravní firma Viamont nebo nákupní galerie Mall.cz. „Máme americké investory, pro ně je Holandsko přehledné právní prostředí s jasnou vymahatelností práva. Pro ně je Česká republika divoký východ,“ uvedl předseda představenstva Mall.cz Ondřej Fryc.

Odborníci ale vidí důvody v odchodech firem do daňových rájů úplně jinde. „Platí podstatně nižší daně, nebo dokonce žádné daně. Dalším významným důvodem je rozhodně skrytí vlastnictví,“ popsala lákadla do daňových rájů analytička společnosti ČEKIA Petra Štěpánová.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Chuť daňových rájů mají ztrpčit mezinárodní smlouvy

Ministerstvo financí se snaží se zeměmi daňových rájů uzavřít alespoň smlouvy o výměně informací. Pak by mohlo konkrétní firmy snadněji dohledat a případně dodanit. „Do konce roku budeme mít uzavřeny smlouvy tři a hned z kraje příštího roku další dvě,“ podotkl vrchní ředitel České daňové správy Jan Knížek.

Podle daňových odborníků ale ani poté přesuny nepřestanou. Podle expertů se přesun do ciziny vyplatí firmám, které mají roční zisky vyšší než pět milionů korun.