Blažek: Z Lesů ČR jsem odešel sám, Nečas špatně komunikuje

Praha - Místopředseda ODS Pavel Blažek tvrdí, že z dozorčí rady Lesů ČR odešel sám a nebyl odvolán premiérem Petrem Nečasem. O tom, že v něj premiér a předseda strany údajně ztratil důvěru, se prý dozvěděl z médií. Ukazuje to podle něj, že komunikace Nečase se spolustraníky není dobrá. Spekuluje se o tom, že za odchodem Blažka ze státního podniku stojí vnitrostranické rozpory. Nečas to ale kategoricky popřel.

„Z lesů jsem rezignoval, nikdo mě neodvolal. O nedůvěře vím zatím jen z novin, což samo o sobě svědčí o kvalitě komunikace předsedy se členy ODS,“ reagoval Blažek.

Hospodářské noviny ve čtvrtek uvedly, že Nečas nechal Blažka odvolat z dozorčí rady Lesů ČR. Šéf ODS tento krok zdůvodnil tím, že Blažek ztratil jeho důvěru. Blíže ale nechtěl svůj spor s Blažkem komentovat. Zdroj z vedení ODS už v pátek neoficiálně řekl, že Blažek na svou funkci v dozorčí radě rezignoval sám pod tlakem Nečase.

Petr Nečas, premiér

„Chápu jistou míru hořkosti pana kolegy Blažka, že už dále není předsedou dozorčí rady Lesů České republiky, lidsky to chápu a nevidím důvod to dále rozvíjet,“ reagoval dnes Nečas na výtky Blažka.

Podle některých občanských demokratů za Blažkovým odchodem z dozorčí rady stojí Nečasova snaha ukázat uvnitř strany sílu poté, co proti jeho vůli vznikly koalice ODS a ČSSD v největších městech, mimo jiné v Praze a Brně.

Blažek na brněnské radnici sestavil velkou koalici ODS a ČSSD i přesto, že se tu občanští demokraté mohli dohodnout na pravicové vládě a získat křeslo primátora.

Spojení ODS a ČSSD v Brně kritizoval nejen Nečas, ale také místopředseda ODS Alexandr Vondra. Podle informací deníku Právo má podobný názor i první místopředsedkyně občanských demokratů Miroslava Němcová. Další místopředsedové Pavel Drobil i Jiří Pospíšil se ale ke sporu o koalice s ČSSD staví zdrženlivěji. Stejné spojenectví totiž vzniklo i v Ostravě a v Plzni, tedy v regionech, které Drobil a Pospíšil zastupují.

Petr Nečas
Zdroj: ČT24