Vnitro pochybuje o hospodaření pošty, pošle na ni audit

Praha - Ministerstvo vnitra chce prověřit hospodaření České pošty. Má totiž podle svých zástupců signály o negativním stavu hospodaření podniku. Je nutné nastavit princip ekonomické efektivity, řekl k tomu dnes ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Franc. Loni přitom pošta hospodařila se ziskem a v černých číslech nejspíš skončí i letos.

Stav hospodaření pošty nedává jistotu, že se pošta bude pohybovat v roce 2011 a v dalších letech v černých číslech, uvedl Franc. Je třeba pomoci České poště auditem a nastavením principu ekonomické efektivity, dodal bez bližších podrobností.

Loni přitom pošta vykázala čistý zisk ve výši 661 milionů korun a v černých číslech se přesvědčivě držela také v prvním pololetí letošního roku. Oznámila zisk 608 milionů korun. Za celý rok 2010 by pak měla mít ještě lepší výsledek hospodaření, než původně plánovala.

„Úroveň nákladů klesá a jsou nastartovány rozvojové iniciativy, které v následujících obdobích přinesou nové výnosy, které udrží Českou poštu v černých číslech i v období tvrdé přípravy na plnou liberalizaci poštovních trhů,“ uvedla mluvčí pošty Marta Selicharová. Dodala, že vedení podniku krok ministerstva vnímá jako standardní audit a bude připraveno předložit příslušné informace k prokázání ekonomické efektivity hospodaření firmy.

Pochybnosti o hospodaření státní firmy v minulosti vyvolala smlouva s ČSOB, která na více než třech tisících pobočkách pošty provozuje Poštovní spořitelnu. Ministr vnitra Radek John (VV) se nechal slyšet, že smlouva s bankou je pro poštu nevýhodná a státní firma na ní tratí. Podle analýz by pošta mohla za provoz spořitelny inkasovat až o miliardu víc než nyní.