Co eurozónu nezabije, to ji posílí

Praha – Eurozóna a Mezinárodní měnový fond musely hodit záchranný kruh už druhé zemi měnové unie. Po Řecku přišlo na řadu Irsko a trhy se bojí dalšího šíření nákazy. Otazníky se vznáší nad Portugalskem, Španělskem a hovoří se také o problémech Itálie a Belgie. Jakou mají sanované země, potažmo celá eurozóna perspektivu do budoucna? Hlavní ekonom ING Group Mark Cliffe hovoří o potřebě dlouhodobé rozpočtové kázně. V souvislosti s tím ale podle něj vyvstává otázka, zda to Irové po potřebnou dobu vydrží. Opasky už totiž utahují dva roky. Startovací pozice Irska je ovšem o něco lepší než ta řecká, míní ekonom.

Irsko si vede líp než Řecko, ale…

„Kdybychom brali v potaz jenom to, jak situaci posuzují trhy, Řecko je na tom určitě hůř, tedy jeho dluh je dražší. Jenomže tam hraje roli spousta faktorů, nejenom to, jak je země schopná splácet. Rozhodující je i to, jak se zachová Evropská unie, případně Mezinárodní měnový fond,“ míní Cliffe.

Léčení keltského tygra je běh na dlouhou trať. A to by mohl být problém. „Stabilizace si určitě vyžádá přísnou rozpočtovou kázeň na delší dobu. A v případě Irska se proto nabízí další otázka: 'Vydrží to Irové tak dlouho?' Víte, ona je naše populace pověstně mobilní a nemusela by v zemi vydržet. Takže vláda stojí před úkolem jak ušetřit a přitom přesvědčit lidi, že to má smysl a podaří se to. A to je tak trochu psychologická výzva,“ upozornil Cliffe.

Rozhovor s Markem Cliffem (zdroj: ČT24)

Unie přežije, změní se

Dluhová krize je zkoušou nejen pro Iry, ale i pro celou eurozónu. Katastrofické scénáře hovoří dokonce o tom, že by krizi vůbec nemusela přežít. To ale podle Cliffa nehrozí, nenaplní se podle něj ani obavy z toho, že by Německo, které je tahounem měnové unie, otřesený spolek opustilo. „Podle mě je to nepravděpodobné. Už jenom proto, že by tím Němci zmenšili svůj vliv v okolních zemích. A oni si ho potřebují zachovat! Mají nakoupené tamní dluhopisy. Také by je pak mohlo hodně trápit posilování vlastní měny. A nakonec země eurozóny jsou přeci pro Němce důležitými obchodními partnery,“ poznamenal.

Stejně jako zadlužené země bude ale muset také eurzóna projít ozdravnou kúrou. Cliffe tvrdí, že má od začátku svázané ruce, protože jí chybí důležité nástroje, které by měnová unie měla mít. Jedním z nich je mechanismus fiskálních transferů, tedy nástroj, jehož prostřednictvím by bohaté země pomáhaly těm chudším. „Je pravda, že velké stabilní státy, které mají přijmout roli věřitelů, z toho nejsou právě nadšené. Jenomže do budoucna to bez toho nepůjde,“ uvedl ekonom.

Celkově má unie podle Cliffa dobré vyhlídky. Překvapuje hlavně největší a nejsilnější stát unie – Německo. A daří se i dalším stěžejním ekonomikám. Slibně proto vyznívá i letošní prognóza vývoje celého unijního hospodářství. Prognóza Evropské komise mu pro letošek předpovídá 1,8procentní růst.