Inflace v eurozóně se v listopadu nehnula

Brusel - Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu činila 1,9 procenta, tedy úplně stejně jako v říjnu. V takzvaném bleskovém odhadu o tom dnes informoval evropský statistický úřad Eurostat. Evropská centrální banka tak zřejmě nebude hýbat s výší úrokových sazeb, které jsou v současnosti na úrovni jednoho procenta, což je nejnižší hodnota v historii eurozóny.

Rekordně levné úvěry by měly v eurozóně vydržet až do konce příštího roku, aby země platící evropskou jednotnou měnou znovu „nesklouzly“ do hospodářské recese. Vliv nebude mít ani skutečnost, že inflace ve výši 1,9 procenta se blíží inflačnímu cíli ECB, který činí dvě procenta.

Růst spotřebitelských cen je nicméně v letošním roce výrazně rychlejší než loni, kdy eurozónou otřásala hospodářská krize. Ještě v lednu inflace činila jedno procento, a byla tak hluboko pod inflačním cílem Evropské centrální banky. „Inflace v eurozóně rostla především kvůli vyšším cenám komodit a slabšímu euru,“ komentoval vývoj spotřebitelských cen analytik společnosti Nordea Anders Matzen.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat