Klienti E.ONu si od ledna připlatí za elektřinu o procento více

Praha - České domácností odebírající elektřinu od společnosti E.ON si za ni od příštího roku připlatí, a to o jedno procento vyšší částku. Společnost zároveň zdůrazňuje, že je nutné, aby začala platit novela zákona omezující zdražení způsobené podporou výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud zákon neprojde, bude podle mluvčího E.ON Vladimíra Váchy firma v roce 2011 za elektřinu účtovat o šest procent více. E.ON má v jižních Čechách a na jižní Moravě přibližně 1,4 milionu zákazníků.

Cena elektřiny pro domácnosti by podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) od ledna, po předpokládaném schválení novely o obnovitelných zdrojích, měla vzrůst v průměru o necelých pět procent. U jednotlivých dodavatelů by však zdražení mohlo být mírnější, neboť se do konečné ceny promítne letošní pokles ceny takzvané silové elektřiny. Naopak vzhůru tlačí konečnou cenu regulovaná složka ceny elektřiny, kterou tvoří náklady na distribuci a příspěvky na obnovitelné zdroje energie.

Silová elektřina na vlně nižších cen

V příštím roce sníží E.ON silovou cenu elektřiny pro domácnosti o deset procent a pro podnikatele o 15 procent. „Nebýt očekávaného navýšení cen u regulovaných položek, mohlo dojít dokonce ke snížení celkových konečných cen elektřiny,“ uvedl předseda představenstva společnosti Michal Šafář a dodal: „Společnost E.ON nakupuje elektrickou energii na energetických burzách i od českých výrobců a na rok 2011 se nám podařilo dosáhnout velmi dobré ceny. Vděčíme za to i poklesu velkoobchodní ceny elektrické energie na evropských trzích.“

Od ledna by se pak podpora energie z obnovitelných zdrojů, která tvoří část ceny elektřiny, mohla zvýšit ze 166 korun za megawatthodinu na 578 korun/MWh. Novela o obnovitelných zdrojích má pomoci srazit tuto podporu na 370 korun/MWh. Vláda tím chce garantovat, že zdražení elektřiny v příštím roce nepřesáhne 5,5 procenta. Novelu už schválila sněmovna, rozhodovat o ní bude v nejbližších dnech Senát. Někteří senátoři však mají k novele výhrady.

Se silovou elektřinou půjdou dolů i další dodavatelé

Cenu silové elektřiny pro domácnosti pak sníží od příštího roku i ČEZ, a to o 2,5 procenta. Konečnou cenu pro spotřebitele ale zvýší také především kvůli růstu podpory obnovitelných zdrojů.

Pražská energetika (PRE) od ledna snižuje cenu dodávky silové elektřiny v nejběžnější sazbě Komfort Klasik 24 o 17 procent. Výše konečné ceny je ale podle společnosti zatím nejistá kvůli dopadu podpory obnovitelných zdrojů. Společnost Bohemia Energy uvedla, že cenu silové elektřiny snížila v průměru o pět procent a konečná cena energie pro její zákazníky by příští rok měla být zhruba na stejné úrovni jako v roce letošním.

Elektrická energie má v příštím roce podle Energetického regulačního úřadu v průměru podražit o 4,6 procenta pro domácnosti a o 5,2 procenta pro podniky. V případě, že by však neprošel zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, energie by se domácnostem od ledna zdražila o 11,2 procenta, velkoodběratelé by si pak připlatili o 14,5 procenta vyšší částku.

Česká energetika
Zdroj: ČT24