Zimní srovnání: Menší sjezdovky vysoko přebíjí krkonošské „obry“

Praha - Průzkum v evropských lyžařských střediscích přinesl překvapivé výsledky. Zatímco malé areály v Česku se s dobrými službami a příznivou cenou permanentek umístily vysoko, vyhlášená centra jako Harrachov nebo Špindlerův mlýn si s alpskou konkurencí - co se týká skipasů - nezadají. Délku a kvalitu sjezdovek totiž často nelze vůbec srovnat s cenou za lepší služby za hranicemi. V Česku je v sezoně funkční zhruba stovka lyžařských areálů, jejichž největší množství, kolem 40, se nachází v Krkonoších.

Například denní skipas v Harrachově stojí 590 korun, za něž lyžař dostane možnost okusit trati o délce devíti kilometrů. Naproti tomu ve francouzském středisku Les Portes du Mont Blanc je permanentka jen o padesát korun dražší, ale sjezdovek tu mají celých sto kilometrů. „Průměrná cena v lyžařských areálech se sjezdovkami do deseti kilometrů je asi 20 eur, tedy kolem 420 korun,“ přibližuje cenu odborník na turistický ruch Andreas Herrmann.

Krkonoše často trápí přeplněné sjezdovky

Cenově nadprůměrný ve srovnání s Evropou je i ski areál Špindlerův Mlýn, kde si lze zalyžovat na 25 kilometrech sjezdovek. Ovšem areál nabízí i ne zrovna příjemný obrázek: fronty a sjezdovky plné lidí. „Z vlastní zkušenosti víme, že ceny ve střediscích nad úrovní lesa jsou v Rakousku asi půlkrát dražší než ve Špindlerově Mlýně,“ obhajuje se Martina Dadejíková ze ski areálu ve Špindlerově Mlýně.

Nejdražší resort v Evropě je podle ceny denního skipasu Saint Moritz (Svatý Mořic) ve Švýcarsku. Délka sjezdovek na jednu permanentku ale trhá rekordy, když je za 1414 korun k dispozici 350 kilometrů tratí.

Právě délka sjezdovek láká české zájemce, do zahraničí proto jezdí každým rokem víc Čechů. Roste hlavně zájem o Itálii a Rakousko. „Prodej Rakouska je letos určitě lepší než loni. V meziročním srovnání je to nárůst o 19 procent,“ říká Tomáš Dimun z CK Nev-Dama.

Ovšem i v Česku se najdou střediska, která patří v Evropě mezi ty nejlevnější. Výhodné lyžování je podle průzkumu Evropského spotřebitelského centra třeba na Klínovci v Krušných horách nebo na Pěnkavčím vrchu v Krkonoších. „V Česku je řada malých resortů, kde je dobrá kvalita služeb a zároveň jedny z nejnižších cen v Evropě,“ doplňuje Herrmann.