Kupte si dluhopisy, vzkazuje Kalousek občanům

Praha - Stát si chce půjčit peníze na krytí schodku přímo od občanů. Ministerstvo financí pro příští rok počítá s pilotní emisí ve výši maximálně deseti miliard korun. Minimální objednávka bude mít hodnotu tisíc korun. Při zkušební emisi budou státní dluhopisy k dostání výhradně na pobočkách bank. Pokud se bondy pro občany osvědčí, budou si je moci v dalších letech koupit také u makléřů, uvažuje se také o zapojení sítě Czech POINT.

Ministerstvo chce emitovat dluhopisy se splatností jeden až dva roky a pět až šest let. Nominální hodnota dluhopisu bude jedna koruna. Věřitelům to tak otevře možnost volby, kdy chtějí vyplatit své výnosy. „Buď každý rok dostanou své úroky na dřevo, nebo si svůj úrok nechají automaticky překlopit do nových dluhopisů, aby maximalizovali úrok na konci doby splatnosti,“ podotkl šéf resortu financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Cenné papíry by neměly být nijak daňově zvýhodněny. Zároveň ale za založení účtu nebude stát občanům účtovat žádné poplatky. Možnost zpětného prodeje před datem splatnosti ponechá pouze u dlouhodobých dluhopisů. Investoři v takovém případě přijdou o část úroků. Domácnosti by podle Kalouska měly na dluhopisech slušně vydělat, konkrétní výši úroku ovšem neuvedl. „Bude to absolutně bezpečný instrument při individuálním spoření,“ zdůraznil.

Kalousek si od prodeje dluhopisů občanům slibuje větší fiskální zodpovědnost politiků i občanů samotných. Rozhodně podle něj není emise motivována nedostatkem jiných zdrojů financování. Vydávání cenných papírů by krom toho podle ministra mělo rozšířit strukturu věřitelů a dosáhnout toho, aby se podíl dluhopisů držených domácnostmi dostal na úroveň, která je běžná ve vyspělých státech.

Chcete nižší schodky? Kupte si státní dluhopisy

„Naším cílem je posílit fiskální odpovědnost státu prostřednictvím přímého vztahu k majetku občanů. Pokud budou přímo držet státní dluhopisy, budou preferovat odpovědné hospodaření státu, a nikoli populistický přístup vedoucí k nekontrolovanému růstu státního dluhu,“ míní Kalousek.

Kalousek přišel s návrhem na odkupování dluhopisů domácnostmi už při svém prvním působení v čele resortu financí za Topolánkovy vlády. Tehdy počítal s tím, že by lidé mohli investovat do státní kasy až 140 miliard korun.

Záměr vydat státní dluhopisy nachází podporu také u opozice. „Myslím si, že je to užitečná věc a sociální demokracie také v minulosti podpořila změnu zákonů, které byly pro takovou emisi potřeba,“ uvedl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Dodal ale, že považuje za smutné, že uvedení této myšlenky do praxe trvalo dlouhé tři roky.

Ekonomové: Dluhopisy příliš atraktivní nebudou

Zatímco Kalousek věří, že by dluhopisy mohly být u občanů populární, ekonomové jsou k tomu skeptiční. Upozorňují na to, že jde o novinku, kterou Češi zatím nemají zažitou. I když ministerstvo zatím nezveřejnilo úroky, které hodlá občanům výměnou za půjčku dát, domnívají se, že nebudou nijak závratně vysoké.

„Pokud bychom si zaspekulovali, tak v dnešní době jsou české státní dluhopisy úročeny poměrně nízko. Dovedu si představit, že to příliš úrokově atraktivní v první emisi být nemusí. Stát by se potřeboval dostat do intervalu mírně nad tím, co je dnes běžné na spořicích účtech, což není nic moc. Je to v rozmezí 1,5 až 2 procenta,“ odhadl hlavní ekonom ING Jiří Rusnok.

Ministerstvo financí si chce v příštím roce půjčit 220 miliard korun, v roce 2012 téměř 219 miliard. V roce 2013 pak bude potřebovat 207 miliard korun. Letos resort financí počítá s půjčkami ve výši 252 miliard korun. Deficit by však měl být oproti tomu schválenému nižší. Neměl by přesáhnout 156 miliard, zatímco rozpočet počítá s téměř 163 miliardami korun.