První Čech ve Facebooku: Jsem tam náhodou

Praha – Internetová sociální síť Facebook je snem mnoha vývojářů po celém světě. Možnost pracovat pod jedním z nejbohatší lidí světa Markem Zuckerbergem a podílet se na rozvoji úspěšného webu však dostane jen hrstka z nich. Jakub Vrána to štěstí měl. Letos v zimě se ve Facebooku zúčastnil konkurzu, uspěl a 10. října nastupuje. „Těším se,“ přiznává s tím, že pracovně se do USA podívá shodou náhod.

„Přihlásil jsem se na konferenci, na kterou mi vzali nějaké přednášky. Myslím, že na základě toho si mě všimli. Na konferenci totiž přednášela i řada lidí z Facebooku. Prohlídli si můj profil a oslovili mě,“ popisuje mladý programátor první kontakt, jenž předcházel celkem šestikolovému pohovoru. Ten probíhal mimo jiné i po telefonu.

„Forma toho pohovoru mi strašně vyhovovala. Nebyly to psychologické otázky, např. co jsem nejlepšího v životě dokázal nebo jaké jsou mé slabiny. Bylo to hodně technické. Ptali se mě na řešení programátorských úloh, což mě baví a dělám si to i ve volném čase,“ popisuje Vrána, jenž má smlouvu postavenou pro našince trochu nezvykle. „Budeme spolupracovat, dokud obě strany budou chtít. Není to na pevnou dobu, není tam ani výpovědní lhůta.“

Rozhovor s Jakubem Vránou (zdroj: ČT24)

Český vývojář zatím neví, jakou pozici ve Facebooku obsadí. „A neví to ani zaměstnavatel. Když tam přijdou nováčci, mají šestitýdenní bootcamp, což je 'nalejvárna', kde se dozví, jaké Facebook používá technologie a jaké má projekty. A během této úvodní doby si programátoři do značné míry vyberou, na čem chtějí dělat,“ vysvětluje.

Rád by pracoval třeba na Facebook Questions, což je aplikace, díky níž mohou lidé klást otázky svým kamarádům. „Je to celkem jednoduchá aplikace, která se přitom dá vymazlit. Je to prvek, který se na sociální sítě hodí bezvadně. Lidi primárně zajímá, co si myslí jejich okolí a na síti se to dozví mnohem lépe, než když tu otázku třeba položí veřejně. Je to anketa cílená přímo na člověka,“ říká Vrána.

Facebook
Zdroj: Isifa/Rex Features/Jonathan Hordle

Ke své nové práci by rád využil i zkušenosti, které sepsal do knihy PHP. To je programovací jazyk, jemuž se věnuje a běží na něm právě i Facebook. „Jsou to tipy, triky a myšlenky, jak si myslím, jak se dá v PHP elegantně programovat. Využiji také nějakou část z mého profesního života. Vytvořil jsem např. správce databáze Adminer. Facebook používá databáze ve velkém a dokážu si představit, že bychom ho tam mohli využít,“ přemýšlí.

Syndromu vyhoření se nebojí. „Věřím tomu, že poznám spoustu zajímavých věcí, které mě budou bavit. Navíc Facebook motivuje vývojáře k tomu, aby měnili práci a projekty a objevovali stále něco nového. Málokdo tam zůstane na stejné pozici déle jak rok,“ tvrdí Vrána.

Facebook má podle něj aktuálně poměrně lehkou situaci. „Spousta lidí na něm je, a proto tam jsou i všichni ostatní. A v jeho začátku těžko říct. Možná to bylo tou jednoduchostí. Přístup k uživatelům je navíc maličko jiný než na dalších sítích,“ říká s tím, že kartami by mohla v budoucnu zamíchat možná alternativní sociální síť Google+.