Loučovické papírny mají nového majitele, obnovují výrobu

Loučovice – Obyvatelé Loučovic na Českokrumlovsku se radují. Tamní Papírny Vltavský mlýn, které byly od září v konkurzu, mají ode dneška nového majitele. Je jím společnost Nevermore, a. s. se sídlem v Praze 8. Papírny by se měly znovu rozjet co nejdříve. Problém by s tím být neměl. Všechno zůstalo po vyhlášení konkurzu zachováno tak, aby papírny mohly opět vyrábět, uvedl insolvenční správce papíren Petr Hain.

Nový vlastník papírny pronajal. Jejich nájemce - společnost CEPAP - se chce zatím zabývat výrobou surového papíru. Do ledna dá práci osmi desítkám lidí. Zatím si nové smlouvy přišlo podepsat 48 pracovníků. „Budeme usilovat o obnovení výroby, postupný nájezd strojů,“ uvedl jednatel společnosti CEPAP Ivan Vrábel. Nový správce také zachová v provozu kotelnu, která zásobuje teplem celé Loučovice.

Do konkurzu dostala papírnu krize

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Insolvenční řízení bylo s loučovickými papírnami zahájeno v roce 2008. O konkurzu rozhodl soud letos v září. Jedním z důvodů jeho vyhlášení je hospodářská krize a skokový nárůst cen vstupů, například energie, celulózy i sběrového papíru. Dalším důvodem bylo neplnění splatných peněžitých závazků a reorganizačního plánu.

Věřitelům firma dlužila přes miliardu korun. Největšími věřiteli jsou banky a leasingové společnosti, které papírnám půjčily na nákup zařízení. Soud následně povolil reorganizaci firmy. V plánu reorganizace byla i změna vlastnické struktury, vlastníky papírny se tak stali vybraní věřitelé.