Tripartita: Protikrizová opatření Fischerovy vlády jsou minulostí

Praha - Zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů se dnes odpoledne sešli na jednání Rady hospodářské a sociální dohody, takzvané tripartity. Hlavním závěrem, který z rozhovorů vyplynul, však bylo pouze konstatování, že protikrizová opatření, na kterých se počátkem února dohodli s úřednickou vládou Jana Fischera zástupci zaměstnavatelů a odborů, jsou „mrtvá“. Podnikatelé a odbory na jednání také vládu vyzvali k vytvoření jednotné ekonomické diplomacie.

Opatření Fischerovy vlády jsou minulostí

První viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák:

„Projednávali jsme 38 bodů opatření (strategie pro východiska z krize), které jsme kdysi dohromady dali s úřednickou vládou. Pan premiér Nečas a jeho úřad to jednotně vyhodnotili a po diskusi jsme se dohodli, že to bereme za mrtvý materiál.“

„Jednání je z několika důvodů klíčové,“ řekl předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula ještě před schůzkou. Šlo totiž o poslední jednání tripartity v letošním roce, další je plánované až na únor. Nakonec jsou ale zástupci zaměstnavatelů nespokojení.

„Domnívali jsme se, že když se podnikatelé a zaměstnanci dohodnou na řadě věcí, tak že to vláda bude brát vážně,“ komentoval fakt, že se tato vláda s materiálem neztotožňuje, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Podle Hanáka je to škoda, protože body obsahují věci, které jsou pro budoucnost země dobré. Mezi zmíněné body, na kterých se tripartita shodla 2. února, patří například dostavba Temelína, rekonstrukce uhelné elektrárny Prunéřov, dostavba jezů na Labi či změny ve strukturálních fondech.

Proexportní strategii zase zavrhli zaměstnavatelé a odbory

Odborům ani zaměstnavatelům se nelíbila ani nová proexportní strategie. „Sociální partneři vyzvali premiéra, ministra zahraničí a ministra průmyslu a obchodu, aby se co nejdříve vytvořilo jednotné místo ekonomické diplomacie a teprve až po této akci aby se vytvořila strategie podpory exportu,“ řekl Hanák.

V jednání se dostalo i na ceny elektrické energie. Podle sociálních partnerů není důvod, proč by se příští rok měla její cena zvyšovat. Varovné podle nich je, že by se na nárůstu cen energie v budoucnu mohla stejným způsobem, jako nyní fotovoltaika, podílet i biomasa.