Maďarská vláda podle ECB příliš tlačí na tamní centrální banku

Budapešť - Evropská centrální banka (ECB) varovala maďarskou vládu před chystanou změnou zákona o tamní centrální bance. Vláda chce mít především kontrolu nad volbou čtyř nových členů bankovní rady, aby měla vliv na utváření měnové politiky. Podle evropské centrální banky by to ohrožovalo nezávislost její maďarské kolegyně, což je v rozporu s konvergenční smlouvou. To, že maďarská centrální banka pociťuje stále větší politický vliv, kritizuje i její guvernér András Simor.

„Jak ECB důsledně uvádí v konvergenčních zprávách, každé takové ovlivňování by bylo v rozporu se článkem 130 konvergenční smlouvy, která od vlád členských zemí vyžaduje, aby respektovaly principy nezávislosti centrálních bank,“ doneslo se k Maďarům z úst ECB. Současně měnová autorita eurozóny zdůraznila, aby se vláda zdržela kritiky centrální banky, protože by to mohlo být posuzováno jako snaha o ovlivnění jejího rozhodování.

Na maďarskou centrální banku se snesla kritika od tamní vlády kvůli tomu, že na konci listopadu zvýšila základní úrokovou sazbu. Pro analytiky bylo přitom zvýšení úroků překvapivé, většina z nich totiž počítala se zpřísněním měnové politiky až v průběhu příštího roku. V současnosti se dostal základní úrok na 5,5 procenta, předtím jej banka půl roku držela na historickém minimu 5,25 procenta. Podle guvernéra banky Andráse Simora byl podnětem ke zvýšení sazeb vývoj spotřebitelských cen.

Telefonát Jana Čermáka (zdroj: ČT24)

Změnou zákona hodlá maďarská vláda prosadit, aby měl parlamentní výbor kontrolu nad volbou čtyř nových členů bankovní rady. Pak by měla vláda také možnost ovlivnit rozhodování klíčového orgánu centrální banky. Volba členů rady je plánována na březen příštího roku.

Budova maďarského parlamentu
Zdroj: ČT24/Wikipedia