Inspekce zakázala prodej čínských nudlí

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej Rychlopřípravných nudlí (hmotnost 500g) původem z Číny a Skleněných nudlí (hmotnost 250g) taktéž původem z Číny. Důvodem je vysoký obsahu hliníku. Do Česka výrobky dovezla firma Vivacomex. Vzhledem k datu minimální trvanlivosti mohou mít spotřebitelé nudle stále doma. Inspekce jejich konzumaci nedoporučuje.

Podle vedoucí oddělení komunikace SZPI Romany Kadaňkové výrobky rychlopřípravné nudle o hmotnosti 500 gramů s minimální trvanlivostí do 30. září 2012 a skleněné nudle o hmotnosti 250 gramů s minimální trvanlivostí do konce roku 2012 přesahují stanovenou limitní hodnotu hliníku, která je deset miligramů na kilogram.

„Laboratorní rozbory odhalily u vzorku rychlopřípravných nudlí 21,10 miligramů na kilogram hliníku a u vzorku skleněných nudlí 142 miligramů na kilogram hliníku,“ vysvětlila Kadaňková a dodala: „Potravina je nevhodná k spotřebě z důvodu kontaminace cizorodými látkami a inspekce nařídila její okamžité stažení z tržní sítě.“

Podle inspekce byly všechny členské země unie o tomto případu informovány prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).