Čína si zajišťuje rozhodující vliv ve světě, utužuje vztahy s Indií i USA

Peking/Washington – Čína v posledních dnech rozdává ruku s příslibem dohod na všechny strany. Klíčová je ve středu zahájená třídenní návštěva čínského premiéra Wen Ťia-paa v Indii. Pokud totiž tyto dvě velmoci spojí své ekonomické síly, může podle diplomatů vzniknout trh nevídaných rozměrů. Čína rovněž uzavřela několik nových obchodních dohod se Spojenými státy, které by měly podpořit americký vývoz do Číny. Na jednáním ve Washingtonu se řešila například otázka ochrany duševního vlastnictví nebo omezení překážek při obchodování s hovězím masem.

„Čína a Indie jsou kooperujícími partnery, a ne rivaly,“ prohlásil Wen Ťia-pao na ekonomickém fóru v indickém Dillí. Čínský premiér přitom přijíždí do Indie v době, kdy jsou vztahy mezi oběma zeměmi napjaté. Podle odborníků je vztah mezi nimi nejdůležitejší spojením na světě, jelikož země dohromady v současnosti disponují téměř dvěma pětinami celkové světové populace.

Ekonomická koalice Čína - Indie by měla zásadní vliv na světový trh

V současnosti patří tito dva asijští obři k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa s kombinovanou silou čtyř milionů vojáků. Indická ekonomika by dokonce podle odhadů společnosti PricewaterhouseCoopers mohla v roce 2014 předehnat ekonomiku Japonska.

Čínský velvyslanec v Indii Čang Jen

„Pokud si Čína a Indie podají ruce, budou mít obrovský vliv. A to nejen na svém území, ale v celosvětovém měřítku.“

Zástupci americké vlády a Číny podepsali sedm nových dohod. Ty by měly vylepšit vztahy mezi oběma zeměmi, které se v poslední době blížily bodu mrazu. Největší užitek budou mít americké společnosti, které vyrábějí počítačový software či větrné turbíny, a farmáři.

„Udělali jsme významný pokrok ve vztahu k ochraně amerického duševního vlastnictví, inovační politice v Číně, stejně tak v zadávání veřejných zakázek. Je to velmi důležité pro všechny, kteří usilovali o přístup k této neuvěřitelně rostoucí a dynamické ekonomice,“ uvedl americký obchodní zástupce Ron Kirk.

USA a Čína se raději vyhly kontroverznímu měnovému tématu

Jednání se ale nedotkla jednoho z nejvážnějších sporů mezi oběma státy - čínské měnové politiky. Podle Američanů je čínská měna podhodnocena. Čínské zboží je tak v USA levnější a naopak Číňané nakupují jejich výrobky mnohem dráž. Shodli se ale na dovozu hovězího masa do Číny, který začne už příští rok. „Čína znovu potvrzuje, že v souladu s požadavky na karanténu bude pokračovat v dovozu amerického hovězího masa, a to u dobytka staršího třiceti měsíců,“ prohlásil čínský vicepremiér Wang Čchi-Šan.

Čína i Spojené státy mají dlouhodobé, ale problematické obchodní vztahy. Zdrojem neshod je také obrovský deficit zahraničního obchodu Spojených států. Schodek by letos mohl totiž dosáhnout až 270 miliard amerických dolarů, a překonat tak rekord z roku 2008.

  • Wen Ťia-pao v Indii autor: AP Photo/Gurinder Osan, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2180/217937.jpg
  • Zima ve Washingtonu autor: AP, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2012/201178.jpg