Češi jezdí za „oázou klidu“ na vánoční nákupy do Německa

Marktredwitz (Německo) - Kvalitní zboží, ochota obchodníků a vánoční atmosféra lákají každý rok tisíce Čechů na nákupy do Německa. Cesta za hranice se v mnoha případech vyplatí i díky nízkým cenám. Bavorské městečko Marktredwitz leží jen dvacet kilometrů od českých hranic. Největší nákupní centrum tu nabízí přes čtyřicet obchodů. Češi pro ně znamenají velký zdroj příjmů.

„Dvacet až třicet procent našich zákazníků během roku jsou Češi, teď před Vánocemi je to skoro polovina návštěvníků,“ pochvaluje si manažer obchodního centra Thomas Nagelschmitz. Češi si u sousedů chválí vstřícnější obsluhu a bohatší sortiment zboží. Němečtí obchodníci se jim navíc snaží nakupování co nejvíc ulehčit.

Čeští zákazníci si zde mohou přečíst instrukce na informačních tabulích v rodném jazyce. Ty nejdůležitější informace, jako je vchod, východ či kde je který obchod nebo toaleta, zde uvádí ve dvou jazycích. Češi mají hlavně zájem o oblečení, boty, některé potraviny jako uzeniny, mléčné výrobky nebo čokolády a také zboží v drogerii, které je v mnoha případech i za poloviční cenu. Ekonomové pro to mají jednoduché vysvětlení.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Německo je daleko vyspělejší trh, než je ten náš, to znamená, že tam funguje propracovanější konkurence, která měla samozřejmě v průběhu času různé efekty, ale jedním z nich bylo také stlačení nákladů na přijatelnější cenu,“ vysvětluje Jaroslav Jíra, ředitel pro obchod a marketing firmy GfK Czech. Důležitá je podle něj i silná koruna vůči euru. Díky tomu si nákupy v zahraničí může dovolit čím dál víc lidí. Podle průzkumů bavorské Obchodní a průmyslové komory jezdí za nákupy do Německa čtyři z pěti Čechů, ti ostatní pak na výlet a za sportem.