Gazprom chce zlevnit Bělorusům plyn až od roku 2012

Moskva - Ruský monopolní vývozce zemního plynu Gazprom příští rok cenu suroviny Bělorusku nesníží, v roce 2012 je ale připraven plyn svému sousedovi zlevnit o 15 procent. Uvedla to ruská tisková agentura Ria Novosti. O plnění nynější smlouvy v pátek telefonicky hovořili ruský premiér Vladimir Putin a jeho běloruský protějšek Sjarhej Sidorski. Náměstek ředitele Gazpromu Valerij Golubjev zároveň řekl, že firma by už od příštího roku mohla o 15 procent zlevnit plyn Lotyšsku a Estonsku. Gazprom si ale klade podmínku, že obě země zvýší odběr plynu na úroveň, kde byla před krizí.

Gazprom uvádí, že v případě Běloruska zůstává v platnosti současná smlouva, která se zatím nebude měnit. Bělorusko se ale nevzdává a necelý týden před koncem roku se snaží ruského partnera přesvědčit, aby mu zemní plyn zlevnil už od ledna. Gazprom je ve státních rukách, a o cenové otázky se tak často starají vysocí ruští představitelé. Nynější smlouva o dodávkách plynu pro Bělorusko vyprší na konci příštího roku, obě strany jsou ale zvyklé každý rok smlouvu upravovat.

Přes území Běloruska proudí asi pětina celkového objemu plynu, který Rusko dodává dál do Evropy. V minulých letech se Minsku podařilo vyjednat slevy, Moskva ale tvrdí, že letos nelze s žádnými ústupky počítat. Právě neshody kolem cen surovin v minulých letech několikrát způsobily, že dodávky ruského plynu do Evropy začaly váznout. Týká se to nejen Běloruska, ale také Ukrajiny. Ta je klíčovou tranzitní zemí pro vývoz ruského plynu a ropy.
 

Spor o cenu zemního plynu se objevuje jen pár dnů poté, co se Moskva s Minskem dohodly na novém uspořádání celních poplatků u obchodu s ropou. Bělorusko dostává ruskou ropu se slevou, pak ji ale zpracovává a výsledné produkty vyváží na Západ za tržní ceny, což se Moskvě nelíbilo. Pětiletá smlouva o dodávkách plynu do Běloruska, která byla podepsána v roce 2006, především stanoví, že Minsk bude od roku 2011 platit za plyn tržní ceny. Respektive srovnatelné ceny, jaké platí za plyn ostatní odběratelé v Evropě.

Bělorusko ale doufá, že nová celní unie mezi Ruskem a Běloruskem mu zajistí nižší ceny. „Ta jednání jsou složitá, přetrvává ale optimismus, že dojdeme k dohodě,“ řekl zástupce běloruské energetiky. „Politické klima je teď celkem příznivé. Existují sice určité rozdíly mezi cenou, kterou nabízí běloruská a ruská strana, ale není to nic dramatického a pro Rusko by to žádný velký rozdíl nebyl,“ dodal činitel.

Alexandr Lukašenko
Zdroj: ČT24