Čína zvýšila úrokové sazby, akciím to neublížilo

Peking/Tokio – Čína předběhla očekávání řady analytiků a o víkendu zvýšila základní úrokovou sazbu. Hodlá tím bojovat proti rostoucí inflaci, která prodražila především potraviny, a mnoho lidí tak poslala na hranici chudoby. Analytici se obávali negativního vlivu zvýšení čínských úroků na akciové trhy, ten se ale zatím nekonal. Japonský hlavní index Nikkei 225 uzavřel vyšší o 0,75 procenta. Se ztrátou uzavřela jen šanghajská burza. Index Shanghai Composite propadl o 1,9 procenta, v průběhu dopolední části obchodování však rostl.

Čínská centrální banka v sobotu o čtvrt procentního bodu zvýšila základní úrokové sazby. Roční zápůjční sazba se tak vyšplhala na 5,81 procenta, roční depozitní sazba vzrostla na 2,75 procenta. „Hlavním důvodem zvyšování úrokových sazeb v Číně je rychle rostoucí ekonomika tempem kolem deseti procent, což vzbuzuje inflační tlaky,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

V Číně je nejdráž za poslední dva roky. Inflace se v listopadu vyšplhala nad pět procent. Ceny potravin se letos zvýšily o víc než jedenáct procent. Peking už přislíbil, že proti spekulativnímu růstu zakročí. „Problémy má asi 10 procent nejchudšího obyvatelstva. Vláda se to snaží řešit,“ uvedl ekonom Sien-žunga. Peking se obává sociálních nepokojů. K těm už totiž v minulosti právě kvůli zdražování potravin několikrát došlo.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Čínské úroky dál porostou

„Je velmi pravděpodobné, že s růstem hrubého domácího produktu, jakého Čína dosahuje, bude potřeba dalšího zvyšování sazeb v příštím roce a finanční trh s tím v tuto chvíli už počítá,“ míní Brožka.

Trhy zvýšení sazby nepřekvapilo, podobný krok ze strany Číny očekávaly. Předpokládalo se ale, že sazby porostou až po Novém roce. „Určitým překvapením je to načasování, kdy se zvýšení úrokových sazeb odehrálo o Vánocích,“ podotkl Brožka. Nejlidnatější země světa zvýšila sazby od října už podruhé.

Čínská politika otřásá australským dolarem

Zvýšení úroků v Číně ublížilo především australskému dolaru, jehož kurz se během dneška snižoval. Pravděpodobnost dalšího zvýšení čínských úroků by podle analytiků mohla investory přimět k tomu, aby v prodeji australské měny pokračovali. „Zdá se, že Čína je odhodlána svou měnovou politiku příští rok zpřísnit ještě více. To nepříznivě ovlivní australský dolar, protože Austrálie má s Čínou velmi těsné ekonomické vazby,“ poznamenal analytik devizového trhu v bance Barclays Capital Juki Sakasai.

Kurz australského dolaru vůči dolaru americkému klesl na zhruba 1,0025 USD z předchozích 1,0053 USD. Navzdory poklesu se tedy udržel nad paritou a zůstává silnější než dolar americký.