Počet fúzí a akvizic v roce 2010 vzrostl

Praha - Počet fúzí a akvizic v letošním roce vzrostl. Podle ekonomů to signalizuje uklidnění situace na trzích. Zvýšenému počtu obchodních sňatků pomohl především přesun investorů na rozvíjející se trhy. Hodnota obchodů letos dosáhla téměř dvou bilionů dolarů. Počet obchodů byl nejvyšší v rychle rostoucích ekonomikách, jakými jsou Čína, Rusko, Brazílie. Tyto regiony se na růstu akvizic po celém světě významně podílejí už delší dobu.

Důvodů je několik. „Za prvé jsou to domácí firmy, které jsou silnější, jsou ochotny investovat v Evropě a v USA. Za druhé velké nadnárodní společnosti chtějí na tyto trhy proniknout,“ vysvětluje Radek Schmied, expert na fúze a akvizice, Redbaenk.

Naposledy dnes přinesly agentury zprávu, že americká společnost PepsiCo může převzít ruského výrobce džusů a mléčných výrobků Wimm-Bill-Dann. Za dvě třetiny akcií zaplatí v přepočtu 73 miliard korun.

Reportáž Jany Horké a rozhovor s Markétou Mühlhoferovou (zdroj: ČT24)

Transakci schválila ruská vládní komise. PepciCo se tímto stane největší potravinářskou a nápojovou skupinou v zemi a odsune na druhou pozici svého hlavní rivala, společnost Coca-Cola.

Letošní největší transakcí bylo červnové převzetí telekomunikačního gigantu Carso Global Telecom konkurenční společností América Móvil. Hodnota akvizice přesáhla 28 miliard dolarů.

Pouze o něco málo menší obchod uzavřela britská firma International Power s energetickou společností GDF Suez. Třetí největší obchod roku pak uzavřela Sanofi-Avensis.

V letošním roce vzrostl počet obchodů o šestnáct procent. Zvýšil se také objem fúzí a akvizic. Nejvíc peněz se protočilo opět v energetice. Velký počet transakcí byl ale letos uzavřen také v oblasti telekomunikací.

„Transakcí nad půl miliardy euro se v roce 2010 udělalo 35, v roce 2009 jedenáct,“ říká Radek Schmied. Trh fúzí a akvizic by se měl podobně jako letos vyvíjet i příští rok.

„Obchody, které se budou týkat rychle rostoucích ekonomik, budou v příštím roce ještě významnější. Zároveň lze ale očekávat, že se zvýší i počet transakcí ve vyspělém světě,“ předpovídá Carlo Calabria, místopředseda Bank of America.

Společnosti se při plánování svých investic obracely na osvědčené instituce. Vůbec nejvíc obchodů zprostředkovaly Goldman Sachs, Morgan Stanley a Credit Suisse.