Vatikán dohlédne na své finance – viní ho z praní špinavých peněz

Vatikán – Vatikán založí nový dozorový úřad, který bude dohlížet na to, aby všechny finanční transakce, které Svatý stolec provádí, byly průhledné a v souladu s mezinárodními požadavky. Chce se tak vyhnout dalšímu podezření z praní špinavých peněz, které vůči němu letos vznesly italské úřady. Stolec od začátku tvrdí, že šlo pouze o nedorozumění.

O zřízení nového úřadu a změně pravidel rozhodl papež Benedikt XVI. Změna spočívá v tom, že byly přijaty nové zákony, které plně odpovídají zvyklostem ve vyspělých zemích. Patří k nim hlavně povinnost identifikovat příjemce plateb, což byl hlavní nedostatek, kvůli němuž se Vatikán ocitl v podezření z praní špinavých peněz a financování terorismu.

Prokuratura v Římě letos v září zmrazila Vatikánu bankovní účet, na němž bylo asi 23 milionů eur. V souvislosti s podezřením z praní špinavých peněz byl vyšetřován správce účtu Ettore Gotti Tedeschi, který je zároveň šéfem vatikánské banky, a jeho zástupce Paolo Cipriani. Obviněn nebyl ani jeden z nich, souhlas k odblokování účtu ale úřady zatím nedaly, ačkoli je o to Vatikán už dvakrát žádal.