LBBW je na prodej, PPF se o ni utká s Intesou

Praha – Kellnerova PPF zřejmě bude bojovat o získání LBBW Bank CZ, která je na prodej. Jejím soupeřem je skupina Intesa Sanpaolo. Odborníci tipují, že vítězně vyjdou ze souboje Italové. PPF už ale o licenci k provozování retailové banky usiluje delší dobu. Banka působila na tuzemském trhu více než dva roky. Nyní je její česká část na prodej. Píše o tom server Česká pozice. „Ke spekulacím tohoto typu se nevyjadřujeme,“ uvedla ale Marcela Štefcová z Crest Communications, která se stará o PR aktivity LBBW.

Kellner zatím marně shání bankovní licenci

Kellnerova společnost má o LBBW zájem kvůli bankovní licenci. O tu PPF již dříve žádala Českou národní banku (ČNB). Stále ji však nezískala. Centrální banka v zájmu konsolidace bankovního sektoru v poslední době nové licence vydává jen nerada. Nakonec by PPF oprávnění jistě získala, není ale jasné kdy. PPF však svou novou retailovou banku plánuje rozjet v konkrétním čase. Musí proto hledat i alternativní cestu, jak si bankovní licenci obstarat.

Koupě malé banky, jakou je LBBW v Česku, může být pro Kellnera ideální příležitostí. LBBW má bilanční sumu necelých 29 miliard korun a čistý zisk za první pololetí letošního roku dosáhl 28 milionů. Jenže zájem má i velká italská banka Intesa Sanpaolo. Té by se LBBW hodila kvůli plánům na expanzi ve střední a východní Evropě.

LBBW přišla na český trh v polovině roku 2008, kdy koupila tuzemskou část rakouské banky Bawag Bank. Cena transakce se tehdy pohybovala kolem 160 milionů eur. LBBW je mezinárodní komerční bankou a je největším finančním institutem na jihozápadě Německa. Na českém trhu patří s bilanční sumou necelých 29 miliard korun k menším bankám.