Liberec šetří na dotacích, zoo se bojí, že nepřežije

Liberec – Úspory letos procházejí celou Českou republikou a jinak tomu není ani v Liberci. Do nového roku město vstoupilo s úsporným rozpočtem a seškrtalo i příspěvky dopravnímu podniku, divadlům nebo zoologické a botanické zahradě. Nejen mezi městem financovanými organizacemi, ale i na samotné radnici se zvedla vlna kritiky. Rozpočet je podle některých radních likvidační. Liberecký primátor Jan Korytář (Změna pro Liberec) ovšem oponuje: Město si léta žilo nad poměry, nyní přišel čas na změnu.

Liberec letos hospodaří s rozpočtem ve výši 1,604 miliardy korun, tedy o 700 milionů korun nižším než loni. Šetřit tak bude muset třeba liberecká zoologická zahrada. O čtyři miliony méně dostane od města, o milion klesne dotace od státu. Jestli ji navštíví stejně lidí jako loni – tedy výrazně méně než v předchozích letech – bude jí chybět celkem dvanáct milionů z 65. Podle ředitele zoo by to znamenalo vážné problémy.

„Můžeme vyzkoušet nové dodavatele, přehodnotíme některé krmné dávky, ale to už jsou takové úspory, které se potom promítnou v další činnosti,“ varoval ředitel zahrady David Nejedlo.

Milan Brunclík o úsporách v Liberci (zdroj: ČT24)

O svou budoucnost se obává také Divadlo F. X. Šaldy. Podle ředitele je přitom už léta podfinancované a v personálním podstavu. Šetřit se ale bude muset ještě víc a na všem – od zaměstnanců přes hostující herce až po materiál. „Jsou u nás profese, které odcházejí třeba s 8 tisíci čistého,“ připomněl v souvislosti s tím ředitel divadla Martin Otava.

Rozpočet je zbytečně drastický, tvrdí opozice

Opozice se kvůli rozpočtu bouří. Považuje ho za chaotický a také zbytečně drastický – podle magistrátu ale není kde brát. „To, co bylo proklamováno v předvolebních slibech, domnívám se, uteklo daleko od reality,“ zdůraznila zastupitelka Liberce Dana Lysáková (KSČM).

Primátor se ale brání. Město léta zbytečně rozhazovalo. Teď přišla chvíle, kdy se mu to vrací. „Skončil večírek, který tady probíhal v uplynulých letech. Liberec si žil nad poměry,“ upozornil Korytář. Nové vedení města si nechce brát další úvěry a také už nemá moc majetku, který by bylo možné prodat.

Šetří i samotné město a magistrát. V městském rozpočtu bude letos scházet 40 milionů. Mzdy zaměstnanců propadnou o 10 procent. Dříve proklamované propouštění strážníků si ale nejspíš Liberec ještě rozmyslí.