V zemích eura se zdražuje, inflace je nejvyšší za dva roky

Brusel – Inflace v zemích platících eurem koncem roku výrazně zrychlila. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostat rostly spotřebitelské ceny v eurozóně v prosinci o 2,2 procenta oproti 1,9 procenta v listopadu. Meziroční míra inflace tak byla poslední měsíc roku vůbec nejvyšší od října 2008.

Ceny rostou dokonce rychleji než inflační cíl Evropské centrální banky, který činí dvě procenta. Na základě inflačního cíle ECB stanovuje výši úrokových sazeb, které jsou v současnosti rekordně nízké. Centrální banka by tak teoreticky mohla úrokové sazby zvýšit, aby růst cen částečně zbrzdila. Podle ekonomů ovšem tento scénář ještě nenastane.

„Na postoj ECB to nebude mít žádné dopady, dokud neuvidíme vývoj cen v delším horizontu. Inflace by se také musela pohybovat nad inflačním cílem delší dobu,“ míní Nick Kounis z finanční skupiny ABN Amro.

Clemente de Lucia, BNP Paribas:

„Hlavním důvodem citelného zrychlení inflace v prosinci je nejspíš růst cen komodit. Od listopadu do prosince ceny ropy vzrostly o sedm eur (za barel), což je největší meziměsíční nárůst za poslední dva roky.“

Ceny v zemích platících evropskou jednotnou měnou nicméně v současnosti rostou rychleji, než očekávali ekonomové. Podle jejich předpovědí měla inflace zrychlit jen velmi mírně na dvě procenta. Rychlejší růst spotřebitelských cen by přitom mohl spustit obavy, že v eurozóně citelně rostou inflační tlaky, za nimiž stojí v současnosti především vyšší ceny energií a komodit.

Podle Kounise ovšem růst spotřebitelských cen v letošním roce opět zpomalí. „Rozhodně si nemyslím, že jsem na startu dlouhého období, kdy se budeme nacházet nad inflačním cílem,“ dodal.

Inflace v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat