Banky a penzijní fondy loni klientům moc nevydělaly

Praha - Banky na termínovaných vkladech a spořicích účtech, stavební spořitelny, penzijní fondy i řada životních pojišťoven přinesly v průběhu loňského roku svým klientům výnosy jen mírně převyšující inflaci. Výnosy fondů peněžního trhu odpovídaly zhruba úrovni inflace kolem 1,5 procenta. Až několikaprocentní výnosy pak přinesly dluhopisové fondy, naopak akciové se činily a často vydělaly investorům přes deset procent. Vyplývá to z ankety ČTK mezi finančními experty.

I když budou připsané výnosy jednotlivých penzijních fondů za rok 2010 známy až na konci druhého čtvrtletí, analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener už na základě výsledků za třetí čtvrtletí 2010 předpokládá, že se výnosy proti roku 2009 v průměru zvýší, a to hlavně u největších penzijních fondů: „Očekávám, že u většiny fondů budou připsané výnosy v intervalu od dvou do tří procent, a dojde tak v porovnání s rokem 2009 k výraznému snížení rozdílů mezi fondy.“

analytik společnosti Broker Consulting Jan Lener

„Rok 2010 byl po rozkolísaných minulých letech pro většinu investorů i rodin, které spoří peníze, klidnější. Výnosy většiny skupin finančních produktů se pohybovaly na očekávaných úrovních.“

Výnosy životního pojištění ovlivňuje zejména zvolená investiční strategie. Tam, kde si klienti zvolili zajištěné zhodnocení, se bude výnos podle Tomáše Rampuly ze společnosti AWD nejobvykleji pohybovat kolem 2,5 procenta. Velmi konzervativní strategie mohou klientům přinést i ztrátu, neboť dosažené zhodnocení bude nižší než roční poplatky. Naopak klienti, kteří podle Rampuly zvolili rizikovější dynamické strategie, si mohli připsat zhodnocení v mnohých případech až nad deset procent.

Konkrétní číslo zhodnocení stavebního spoření se odvíjí od výše naspořené částky a zjednodušeně lze říci, že výnos klesá tím více, čím je vyšší naspořená částka. Pro naspořenou částku ve výši sta tisíc byl podle Rampuly výnos loni 3,19 procenta, pro půlmilionovou částku dokonce jenom 2,24 procenta.

Termínované vklady přinesly až tříprocentní zhodnocení

Během roku 2010 na spořicích účtech a termínovaných vkladech výnosy v průměru klesaly. Spořicí účty přitom patří k nejobvyklejším nástrojům peněžního trhu českých občanů. Například spořicí účet ING Konto začínal loňský rok na zhodnocení 2,5 procenta a nyní má 1,75 procenta. Spořicí účty připsaly maximálně zhruba dvě procenta, souhlasil šéfredaktor serveru Investujeme.cz Petr Zámečník. Podle analytika společnosti Partners Dušana Šídla dosahovali u termínovaných vkladů klienti zhodnocení 3,0 až 3,5 procenta.

Lidé mohli pro krátkodobé úložky zvolit spořicí účty nebo fondy peněžního trhu, oba produkty dosahovaly ročních výnosů mezi jedním a dvěma procenty, upozornil analytik Partners Aleš Tůma. U dlouhodobějších investic plnily svou úlohu dluhopisové fondy, které podle zaměření vydělávaly většinou mezi čtyřmi až deseti procenty. Akcie loni pokračovaly v růstu, fondy zaměřené na střední Evropu vynesly méně než deset procent, na globálně diverzifikovaných fondech bylo možné vydělat 15 až 20 procent, na exotičtějších trzích pak ještě výrazně více.