Sazka jedná o prodeji O2 areny, hlásí se dva zájemci

Praha – V případu Sazky nastal překvapivý posun. Akcionáři zadlužené loterijní firmy totiž potvrdili, že chtějí prodat vysočanskou arénu. A dokonce už jednají se dvěma případnými kupci. Cena by přitom měla překročit i původní očekávání. Podle informací České televize nabízejí zájemci více než dvě miliardy korun.

Právě vysočanská aréna je jednou z hlavních příčin současných problémů společnosti Sazka. Její výstavba původně měla stát 3,5 miliardy korun, nakonec přesáhla miliard deset. Nyní ji chce Sazka prodat a hlásí se hned dva zájemci. „Jsou tam velice silné zkušenosti s provozováním hal, není to jenom obchodní zájem. Byla zahájena konkrétní jednání,“ potvrdil předseda Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Pavel Kořan.

Jeden z uchazečů o halu podle Kořana pochází z Česka, druhý je ze zahraničí. Dostat halu z vlastnictví loterijní firmy hodnotí odborníci jako správný krok. Přestože vysočanská aréna loni vydělala 55 milionů korun, její splátky se pohybují v řádech několika miliard. I proto v zahraničí podobné arény staví stát, případně město.

Sazka jde na dračku, zájem mají už čtyři investoři (zdroj: ČT24)

Zájem je i o samotnou Sazku

Je otázka, jestli bude halu prodávat současné vedení Sazky, nebo třeba nový majitel. Firmě totiž její největší věřitel Radovan Vítek hrozí insolvencí a hlásí se investoři, kteří by Sazku rádi oddlužili. Kromě Vítkovy Penty projevili zájem o kapitálový vstup do Sazky i podnikatel Martin Ulčák a skupina Synot.

„Jako jediný ze zájemců nepočítám s tím, že by současní akcionáři přišli o své podíly. Ostatní plánují, že by alespoň část akcií Sazky odkoupili,“ potvrdil svůj zájem podnikatel Ulčák. Synot zatím o svém vstupu do Sazky nemluví. Včera večer se ještě spekulovalo o tom, že chce do sazky investovat i skupina KKCG českého ropného magnáta Karla Komárka. Informaci přinesl server Česká pozice. Komárkův mluvčí Daniel Plovajko to však popřel. „Je to nesmysl,“ řekl.

Včera večer se jednalo o budoucnosti Sazky

Šéf Českého autoklubu Roman Ječmínek:

„Byli jsme informováni, že v této chvíli mají zájem o vstup do Sazky čtyři investoři. Vedle Penty a Vítka to je firma E-Invest, za níž stojí pan Ulčák, a dále Synot.“

Ve čtvrtek jednali akcionáři Sazky s představenstvem společnosti o aktuální situaci a finančním výhledu firmy. „Dostali jsme podrobnou analýzu toho, jak si asi Sazka stojí, a určité výhledy,“ uvedl první místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval bez bližších podrobností.

Mluvčí společnosti Sazka Zdeněk Zikmund po poradě uvedl, že akcionáři podpořili jednání s finančními partnery společnosti. Zároveň se zabývali nabídkami, které jako vlastníci společnosti obdrželi od různých finančních subjektů. „Všechny (nabídky) jsou tak nekonkrétní, že se je ani neodvážím předložit na našem prezidiu,“ dodal však Ječmínek.

Dosud přitom akcionáři blíže znali pouze nabídky Penty a Radovana Vítka - největšího věřitele Sazky. Jejich analýzy by měly být hotové počátkem příštího týdne. Sportovci budou o všech variantách řešení jednat. Nemají ale mnoho času. Vítek totiž hrozí, že pokud Sazka nesplatí dluhy, už 17. ledna ji pošle do insolvence.